söndag 17 april 2011

Ett tåg kommer lastat med nordafrikaner Frankrike stoppar

FRANKRIKE/ITALIEN Italiensk gränspolis rapporterar att Frankrike har börjat blockera samtliga tåg från Italien som transporterar nordafrikanska invandrare. Ett tilltag som den italienska regeringen kallar ”illegitimt och i tydlig strid med allmänna europeiska principer”.

Nyligen delade den italienska regeringen ut tillfälliga uppehållstillstånd till en stor del av de tusentals nordafrikaner som tagit sig till den numera världskända ön Lampedusa. Något som väckte stor misstro i stora delar av EU och orsakade protester bland annat från franskt håll.

Efter det tidvis enorma trycket på den lilla ön anser Italien nu att fler EU-länder ska dela bördan.

Sedan tillströmningen började har Paris och Rom grälat om nordafrikanernas rätt att åka vart de vill inom EU, i synnerhet Frankrike där många redan har släktingar.

Den franska inrikesministern säger att det inte är en fråga om att stänga gränserna, utan om ordning.

Frankrike har redan tagit emot 2 000 nordafrikanska migranter. Dock en liten siffra jämfört med de drygt 25 000 som tagit sig till Lampedusa under de senaste månaderna.

Frankrikes och Italiens inrikesministrar möttes tidigare denna månad för att diskutera problemet. Både Claude Guéant and Roberto Maroni intar en hårdför hållning gällande invandringsfrågor och har stöd av sina respektive nationella ledare.

På ett möte planerat den 26 april mellan Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Italiens president Silvio Berlusconi planned väntas frågan få topprioritet.

Financial TimesUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt