måndag 18 april 2011

Merit Wager: Sverige har en del att lära av Finland

FINSKA VALET I kölvattnet efter Sannfinlindärnas otroliga framgångar i gårdagens finska val tävlas det nu förutsägbart i svensk slaskmedia om vem som kan oja sig ljudligast över att ytterligare en nations folk väljer att rösta fram politiker som sätter deras intressen främst och inte aktivt motarbetar dem, som i Sverige. Merit Wager, ett känt namn för de flesta, utdelade på söndagskvällen en finsk lektion i respekt och demokrati för svenska journalister och politiker.

En av många starka upplevelserna från valvakan i Finland söndagen den 17 april, som stannar i minnet, är alla partiers företrädares hederlighet, artighet och respektfullhet gentemot varandra under den långa kvällen. Inte ett ont ord om andra partier, deras politik, deras resultat, deras partiledare. Raka och tydliga uttalanden och inga bortförklaringar om varför det gått si eller så mycket sämre för olika partier.

[...]

Jag är stolt över Finland och finländarna! Politikerna ger credit åt varandra, de hugger inte varandra i ryggen. De pratar inte om att "vi ska aldrig samarbeta med ett demokratiskt invalt parti" etc. De är raka och tydliga. Som statsminister Mari Kiviniemi när hon – direkt och utan löjliga undanflykter och förklaringar – sa att Centern har gjort ett katastrofalt dåligt val.

[...]

Några råd till svenskar, främst journalister men också politiker:

  • Behandla Finland som vilket annat självständigt land som helst, inte som en lillebror till Sverige.
  • Tro inte att Finland hela tiden sneglar på Sverige när dess regering och riksdag styr landet.
  • Tro inte att Finland har samma syn på demokrati som man har i Sverige.
  • Tro inte att politiken i Finland kan jämföras med politiken i Sverige.
  • Tro inte att det som Sverige gör styr eller i någon högre grad påverkar vad Finland gör.

Merit WagerUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt