söndag 10 april 2011

Facebook-inläggen som Kulturhuset gav vika för

CENSUR PI skrev om det i veckan men vi tar det igen från början. Förra helgen stoppade/censurerade den konstnärlige ledaren och gummiryggen på Kulturhuset i Stockholm, Eric Sjöström (bilden), evenemanget "Celebration of Womanhood", som hade ”till syfte att lyfta fram kvinnors roll inom urban danskultur i arrangemang av föreningen Freshest.” Anledningen till stoppet var ännu en i raden av illaluktande slickande av islams lättkränkta kör. PI kan även presentera mannen som startade diskussionerna på Facebook.

En av dansgrupperna i föreställningen hade nämligen använt sig av en tonsatt vers från Koranen, som man hämtat från Spotify, och till den versen dansade man. Det tålde inte någon som satt med på genrepet under lördagen. Den okända personen, troligtvis lättkränkt muslim, beklagade sig aldrig till arrangören eller Kulturhuset. Istället dök det upp en första kommentar på eventets Facebooksida – där andra muslimer hakade på gnället. Inläggen försvann snabbt och vad som skrevs som fick Kulturhuset att vika sig så snabbt har närmast blivit mytomspunnen vid detta laget. Tursamt nog finns det internet där folk tar skärmdumpar – med tillägget att man tyvärr maskerat Facebook-användarnas profiler.

Mannen bakom det hela heter Moez Osman, somalisk muslim.


(Klicka för en större version)

Han skrev både det första och sista inlägget.

Kritik

Författaren Lena Andersson, född 1970, är en fristående kolumnist på DN:s ledarsida. Hon har bland annat skrivit romanen "Var det bra så?" som är en kritisk uppgörelse med den mångkulturella retoriken. Hon har i flera krönikor intagit en tydlig ateistisk hållning.

Hon skriver:

[..]

Kulturinstitutionerna går på glödande kol. Så fort ett fåtal klagar viker man sig och kan sedan inte ens förklara ordentligt om orsaken är säkerhet, hänsyn till sårade känslor eller något annat.

Vill man bekräfta misstron mot islams påverkan på fria samhällen ska man göra det som Kulturhuset i Stockholm gjorde förra helgen: lägga ned en dansföreställning med feministisk agenda på premiärdagen med motiveringen att besökare blivit förolämpade av föreställningens korancitat.

[..]

Rätten att bli irriterad av konsten är oförytterlig. Liksom rätten att inte styras av den som är irriterad. Om det är av rädsla man ställer in är det begripligt. Men då ska man säga exakt det och bara det, och i samma ögonblick beklaga den fria konstens död. Guds syn på dans är inget argument mot dansföreställningar, med eller utan Korancitat. Däremot kan den vara ett argument för den troende att stanna hemma.

[..]

Att stoppa föreställningar, utställningar och bokutgivning i samma stund som någon blir upprörd över hur islam, profeten eller Koranen porträtteras är antingen ett antagande om att våld ligger på lur vid minsta misshaglighet, eller ett bejakande av att religiösa känslor bör gå före konstnärlig frihet. Det senare är oacceptabelt. Det förra är ett förkrossande problem oavsett om det är sant eller falskt. Om det inte stämmer att våld och hot följer när konsten går emot islam är det djupt allvarligt att kulturinstitutionerna styrs av detta antagande. Om det stämmer är det förfärligt och borde ge upphov till en mängd bekymrade inom-islamiska diskussioner på temat "islam och konstnärlig frihet".

Kulturhusets agerande får som en bieffekt att manöverutrymmet för islams troende och icke-troende anhängare blir kväst. Den som vill uttrycka missnöje men inte har lust att stoppa hela kulturhändelser måste hålla tyst. Genom sin feghet ger samhällsinstitutionerna utpressningsmakt åt vissa idériktningar och deras mest nitiska utövare.

[...]

En förutsättning för yttrandefriheten är faktiskt att man inte blir åtlydd så fort man yttrar sig. Så stort ansvar ska ingen behöva ta för sina känslor. Samhället ska inte vara ett hov som går ner på knä för varje förorättad människa.

DN

”Kränkta sverigedemokrater stoppar dansföreställning?”

I Aftonbladets kulturblogg frågade sig journalisterna Martin Aagård och Christoffer Röstlund Jonsson för några dagar sen vilka det var som ligger bakom diskussionerna på Facebook. Kunde det möjligtvis vara ”kränkta sverigedemokrater?” Föga troligt, tror PI, och hänvisar till skärmdumpen ovan och den information som finns.

Dessutom fick vi en släng med sleven:

Brist på all form av information om vad som inträffat har har naturligtvis varken hindrat  Politisk inkorrekt, en gammal sajt som hetsar mot invandrare och hotar journalister till livet, eller Sverigedemokraternas kulturpolitiske talesman Mattias Karlsson, att dra slutsatsen att det var fundamentalistiska muslimer som protesterat.

”Kultursverige får inte ge vika för islamistiska hot” konstaterade Karlsson utan att ha en susning om vad som hänt.

En sak är säker – vi lever i en dum tid.

KulturbloggenUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt