tisdag 26 april 2011

Somaliska kritiserar norska integrationen

NORSK INTEGRATION Den norsk-somaliska författaren och föreläsaren Amal Aden är starkt kritisk till den norska integrationspolitiken och har publicerat tre böcker i ämnet. Bland andra boken ”ABC i integrering”. Detta tillsammans med att hon klär sig i västländska kläder har resulterat i att hon blir bespottad och hotas till livet av sina landsmän och har nu tvingats lämna Oslo då polisen inte kan garantera hennes säkerhet. Norsk press skriver om Amal Aden. Att svensk slaskpress skulle skriva om något liknande är osannolikt.

Amal Aden (pseudonym), född i Somalia 1983, kom till Norge som flykting 1996. Idag jobbar hon som tolk för den norska polisen. Hon har tidigare bland annat jobbat som flyktingguide för somaliska flyktingar och det tillsammans med sin egen bakgrund har gett henne en god inblick i denna flyktinggrupp och dess integrationen in i det norska samhället. Hon menar att denna grupp väldigt ogärna vill integreras i det norska samhället.

Amal Aden har gett ut tre böcker: ”Min drøm om frihet”, ”ABC i integrering” och ”Se oss”. Erik Ullenhag, Sveriges integrationsminister, har läst alla böcker och jobbar med att få ”ABC i integrering” översatt till svenska så att den kan den delas ut till samtliga nyanlända (Om någon tvekar så är den sista meningen ironisk och utopisk).

Några av Amals åsikter är:

  • Somaliska föreningar motarbetar integration, men presenterar sig utåt som att de arbetar för integration
  • Somalier vill inte integreras på grund av rädsla för att förlora sin egen religion och kultur
  • Somalier ogillar och fruktar norrmän som anses som opålitliga och där kvinnorna är horor
  • Våld inom familjen är vanligt
  • Många stödjer kvinnlig könsstympning, även om de utåt hävdar att de är motståndare till detta fenomen
  • Somalier separerar ”på pappret” för att få mer bidrag

Amal förföljs därför att hon utmanar en mansdominerad och kvinnoförtryckande kultur. Detta är ett samhälle där kvinnan inte förväntas arbeta eller utbilda sig. En hederskultur där kvinnan förvaltar familjen och klanens heder. Ifall kvinnan bryter mot förväntningarna om lydnad, foglighet och oskuld vanäras familjen. Amal hotas därför att de somaliska männen mest av allt fruktar ett kvinnouppror. Var är feministerna som backar upp Amal, frågar sig PI? Är detta inte ett skolboksexempel där feministerna behövs?!

Skandinavier (åtminstone svensken) som ifrågasätter integrationen förföljs av sina landsmän och hängs ut som rasist. Somaliern som ifrågasätter integrationen förföljs av sina landsmän och hängs ut som förrädare. Hur vore det istället med en mer sansad och öppen debatt där för och emot ställs mot varandra och man hittar en lösning på problemen?

Tips till Expo: Gräv lite och häng ut Amal Aden som ”rasist”. Säkert har hon nazistkopplingar också!

Aftenposten
Amal Adens hemsidaUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt