tisdag 26 april 2011

Syrianska FC kräver gratis bilder

FOTBOLL Den allsvenska fotbollsklubben Syrianska FC beviljar inte pressfotografer ackreditering till lagets hemmamatcher om de inte låter klubben fritt disponera bilderna. ”Det är otroligt fräckt gjort”, säger Mia Karlsvärd, vice ordförande för Pressfotografernas klubb.

Syrianska FC har i ett mail till en fotograf som ansökt om ackreditering till Syrianskas matcher ställt krav på att få använda bilderna gratis för sina egna trycksaker. Annars skulle man inte bevilja någon ackreditering.

Så här skrev Syrianskas pressansvarige:

Syrianska FC har för i år satt en princip som gäller för samtliga bildbyråer och den principen innebär att ackreditering endast beviljas om Syrianska FC får tillgång till de tagna bilderna för eget tryck. Om detta är Ok för er så är ackrediteringen beviljad om inte måste vi  tyvärr neka ackrediteringen.

Kravet har lett till att åtminstone en bildbyrå har beslutat att strunta i att bevaka Syrianskas matcher i fortsättningen. På Pressfotografernas Klubb Sverige är man upprörda. Mia Karlsvärd som är vice ordförande kallar Syrianskas agerande fräckt och oacceptabelt.

– Vi ska aldrig släppa vår upphovsrätt. Det här är otroligt fräckt. Det är exakt samma sak som att man skulle kräva av spelarna i Syrianska att de skulle spela gratis efter halvtid. Det är också en form av utpressning när man säger att får vi inte dina bilder så får du inte komma in.

Syrianska FC bildades 1977 av arameiska (syrianska) ungdomar, och har stadigt klättrat igenom seriesystemet och spelar år 2011 i den högsta svenska ligan, Allsvenskan.

Medievärlden
Pressfotografernas KlubbUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt