fredag 7 oktober 2011

Sparkade ihjäl hundvalp nu dömd till böter

DJURPLÅGERI I oktober promenerade Jessica Jonsson i Navestad i Norrköping med sin 11 veckor gamla golden retriever-valp Angel och sin lilla dotter i famnen. Hunden var som sig bör kopplad, men då Jessica under promenaden fick ett samtal på sin mobiltelefon råkade hon tappa kopplet. Angel lufsade då iväg och närmade sig en 47-årig man som satt på en parkbänk med sitt barn. Den 10 veckor gamla valpen sprang fram för att hälsa på mannen, varvid han reser sig från parkbänken och sparkar till hundvalpen så hårt att den flyger flera meter in i ett buskage.

Hunden kräktes och kunde inte gå själv så Jessica fick bära den. Hon lyckades inte få tag i någon veterinär och under natten dog Angel av inre blödningar. Enligt Jessica ska mannen i förhör med polisen har sagt att det var hon som fick den 10 veckor gamla hundvalpen att attackera honom och hans barn, men vittnen säger att mannen lyfte upp valpen i kopplet och sparkade till den 8 kilo tunga hunden så hårt att stora inre skador uppstod. Hunden dog av spräckt lever.

Mannen åtalades för djurplågeri, ett brott som kan ge böter eller fängelse i högst två år. Nu har han fått sin dom.

Norrköpings tingsrätt dömde

  • Vincent Nyandwi, född 1964 och från Burundi, för djurplågeri till villkorlig dom och 100 dagsböter. Han ska även utge drygt 7 000 kronor i skadestånd till Jessica.

Under förhandlingen påstod Vincent Nyandwi att han ville skydda sin son, som blev rädd för valpen. Han förnekade att han avsett att skada hundvalpen och hävdade att han inte sparkat den avsiktligt. Vincent Nyandwi uppgav att han ramlat omkull och då råkat komma åt valpen med ena foten.

Men flera vittnen motsade hans påståenden. Sparken var avsiktlig, enligt vittnena.

Domstol

Norrköpings tingsrätt mål B 3996-10

Relaterat

Hundmördare åtalas för djurplågeri

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt