fredag 7 oktober 2011

Fadimes kriminelle bror häktad för mordförsök på sina barns mor

KRIMINELL BROR Den 20 november 2001 höll 25-åriga Fadime Sahindal (kurd från Turkiet) ett tal i Sveriges riksdag om våld mot kvinnor. Själv var hon konstant utsatt för dödshot från sin pappa och bror Mesut, som inte gillade hennes sätt att leva. Men ändå återvände hon till familjen i Uppsala från Östersund där hon pluggade till socionom. Den 21 januari 2002 sköts Fadime Sahindal till döds av sin far, som sedan dömdes till livstids fängelse för mordet.

Före mordet hade Fadime upprepade gånger misshandlats av flera manliga släktingar däribland av brodern Mesut då hon hade svensk pojkvän. "Hon skämde ut mig. Jag var sjuk, därför sköt jag henne", upprepade pappan gång på gång i tingsrätten. Han tog sedan tillbaka erkännandet, men fälldes återigen i hovrätten.

Familjen Sahindal (Fadime) ska få en minnesplats i Uppsala i januari 2012.

"Varför mördar man sin dotter?"

2009 släpptes boken "Varför mördar man sin dotter?". Boken handlar om de män som dömts för morden på Fadime Sahindal, Pela Atroshi och Sara Abed Ali. Nämligen deras pappor, farbröder och bröder. För första gången fick männen bakom hedersmorden utrymme att ge sin version. Författarna Emre Gündör och Nima Dervish (välkänd debattör) tog kontakt med Fadimes pappa Rahmi för att höra hans sida då hedersmordet fick massiv uppmärksamhet i svensk offentlighet.

Hotad författare

Strax efter att boken släpptes blev Emre kontaktades av Fadimes bror, Mesut Sahindal (bilden), som var påtagligt irriterad att boken över huvud taget kommit till och att de intervjuat fadern. Emre förklarade att pappan är vuxen och kan ta egna beslut men det hjälpte inte. Mesut ville träffas och diskutera saken. Emre tog kontakt med Nima Nervish och de beslutade att åka och träffa honom för att få rätsida på saken. De båda träffade Fadimes bror utanför Kista Galleria i norra Stockholms förorter. Väl där stod Mesut och spottade på en parkeringsautomat. Uppfattningen om honom var "lite borta och instabil". Emre tog kontakt på egen hand medan Nima väntade på en restaurang.

Mesut ville först gå på toaletten varpå Emre hängde på för att vänta utanför. Men väl där blir Emre indragen på toaletten. Mesut höjde rösten och skrek: "In med dig din jävel". Sekunden efter höll han en pistol i handen och riktade den mot Emre, som blev livrädd. Därefter krävdes Emre på 100 000 kronor inom två veckor för att han utnyttjat fadern. Mesut hävdade också, vilket han även gjort tidigare, att det var han som mördade Fadime.

Mesut försökte även få adressuppgiften till huvudvittnet i rättegången om hedersmordet på Pela Atroshi. Detta vittne lever sedan flera år tillbaka med en allvarlig hotbild under skyddad identitet. Mesut sade till Emre att han söker vittnets adress på uppdrag av andra personer, vilket enligt åklagaren var ett sätt att förmedla en hotbild om ett förestående attentat mot vittnet i syfte att framkalla allvarlig rädsla hos denne.

Till en början ville inte Emre Güngör polisanmäla, på grund av rädsla. Men efter att ha berättat om händelsen för Nima Dervish och andra i deras närhet gjordes bedömningen att både Emre och Nima var i behov av livvakter. Strax därpå startade Bokmässan i Göteborg där de hade flera livvakter med sig vart de än gick.

Samtidigt greps Mesut Sahindal för olovlig körning. Och i bilen hittade polisen ett avsågat hagelgevär. Han har även haft flera skarpladdade revolvrar samt ammunition till dessa vapen, utan att ha rätt till det. I bilen fanns också explosiva varor, till exempel sprängkapslar, sprängdeg och krutstubin. Han var dessutom narkotikapåverkad.

– I samband med detta valde jag också att polisanmäla honom, sa då Emre Gündör.

- Det allvarliga i det här är att det använts hot om dödligt våld som fått stora konsekvenser för målsägaren. Dessutom är det här ett brott som förutom lidandet det innebär, också hotar andra värden nämligen det fria ordet, menade kammaråklagare Leif Appelgren.

Rättegången

Mesut erkände att han sagt till författaren att överlämna pengar och adressuppgifterna men förnekade att detta skett under hot om våld. Han menade att han bara ville skrämma författaren så att denne skulle "bli rädd och få lida som släkten Sahindal hade fått lida".

Tingsrätten fann att författarens berättelse skulle läggas till grund för bedömningen.

Solna tingsrätt dömde sedan Mesut Sahindal, född 1979 och medborgare i Turkiet, för försök till grov utpressning, försök till grovt olaga tvång, grovt vapenbrott, rattfylleri, narkotikabrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor till fängelse två år. Åtalspunkten olaga hot ogillades. Domen kom den 23 januari 2010 och hovrätten fastställde sedan påföljden.

Mordhotade sina barns mor

Nu sitter han åter häktad, misstänkt för mordförsök på sina barns mor. Han har redan hunnit med tre advokater i målet. Uppsala tingsrätt, B 4965-11.

Kriminellt CV

Mesut förekommer under ett tiotal avsnitt i belastningsregistret, främst för våldsbrott – och sexualbrott. Han dömdes år 2002 för våldtäkt till fyra års fängelse. I det övergreppet deltog även en släkting, kusinen Murat, samt kompisen Hazjar vilka dömdes för grovt sexuellt utnyttjande. Ombuden (försvaret) kostade skattebetalarna 400 000 kronor. Uppsala tingsrätt B 237-02.

1998 dömdes han vid Uppsala tingsrätt till fem månaders fängelse för grov misshandel och övergrepp i rättssak efter att ha hotat Fadime vid en tidigare rättegång. Han fick då betala 20 000 kronor i skadestånd till sin syster.

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt