tisdag 11 oktober 2011

Falska barnbarn bedrar gamla

Lyssna: ”Det handlar om stora summor pengar”

ÖREBRO ”Vi nordbor är godtrogna och litar på folk”. Så säger Lars Nylén, pressansvarig vid Örebropolisen, efter anmälningarna om åtta försök till bedrägeri av gamla. Vid ett fall har den gamle lämnat ut 60.000 kr till en helt okänd person. Metoden som har använts är både fräck och skamlig.

Det var i helgen som åtta äldre personer blev uppringda av någon som påstod sig vara barnbarn till den gamle.  Om den äldre inte kände igen rösten så sade ”barnbarnet” att han/hon var förkyld och skulle skicka en vän som hämtade pengarna. Och det var inte lite pengar som bedragaren ville ha: 40-60.000 kr bl a för köp av en bil. Hur denne visste att den gamle hade en ansenlig summa på banken måste ha föregåtts av diverse sökande i taxeringsregister, personregister, adressregister och dylikt.

Men sju av de äldre lät sig inte luras. Det var bara en kvinna som litade så pass mycket på ”barnbarnet” att hon gick och tog ut 60.000 kr på banken och överräckte dem strax efter till en okänd person i dörröppningen. Den här typen av brott är inte vanliga i Sverige men har förekommit tidigare i Stockholmsområdet, säger Lars Nyhlén. Men polisen är som vanligt utan spår.

SR

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt