fredag 14 oktober 2011

Sex myter om brottslighetens orsak

INSÄNDARE När upplopp, ungdomsligister och våld i invandrartäta områden tas upp i media, brukar man försöka hitta svar på varför. Efter den senaste tidens mediabelysning av området Seved i Malmö, tänkte jag ta tillfället i akt att försöka slå hål på några av dessa ”svarsmyter”.

* ”Det är så segregerat”
Att skylla våld och annan brottslighet på att folk bor uppdelat efter inkomst, etnicitet eller något annat är till att börja med ganska föraktfullt. Det har alltid funnits ruffiga områden i Malmö, men kopplingen mellan låginkomsttagare/arbetslösa och stenkastning på brandkår och brevbärare är isåfall något helt nytt. Dessutom är Seved visserligen invandrartätt, men segregerat? Nja. Det är snarare ett av Malmös mest mixade områden.

* ”Blandade upplåtelseformer minskar oroligheterna”
I Seved finns bostadsrätter, privata hyresrätter, allmännytta och villor. Precis en sådan blandning som politiker påstår ska skapa trygghet. Istället får de som köpt sina bostäder se dem sjunka i värde dag för dag på grund av områdets problem.

* ”Ungdomarna har inget att göra, ingenstans att vara”
På gångavstånd från Seved (ca 500 meter) finns inte mindre än tre fritidsgårdar. Sofielundsskolans fritidsgård, Arena 305/Flamman och Föreningarnas Hus.

* ”Miljonprogrammets betongförorter är arkitektoniska haverier”
Ibland hörs röster som påstår att våld och upplopp skulle bero på illa planerade höghusområden. Men Seved är inget miljonprogramsområde. Ska man ur ren byggnads- och stadsplaneringssynpunkt jämföra med något, liknar det den fashionabla Malmöstadsdelen Slottsstaden. Använd gärna själv Street View på Google Maps och jämför exempelvis Tärningsholmsgatan i Slottsstaden med Rasmusgatan i Seved.

* ”Människor i förorterna blir isolerade”
Återigen, en form av segregationsargument. Men Seved ligger centralt i Malmö. Här finns allt man kan tänkas behöva på gångavstånd. Orkar man inte gå är det lätt att hoppa på bussen.

När ligisterna i Seved får chansen att komma till tals, exempelvis i media, tackar de med att kasta ägg på journalisterna. Eller - om de är på gott humör - häva ur sig lögner som att de inte har någonstans att vara – trots tre fritidsgårdar. Det behövs heller ingen raketforskare för att förklara att ”samhället” inte tar dig på allvar om du kastar sten på brevbäraren.

Nej, de floskler som brukar förekomma duger inte som förklaringsmodell. Vi bör istället söka förklaringarna på annat håll. En allt större brist på respekt för medmänniskor som kommer ur en brist på moralisk fostran. En skola där lärarna är maktlösa mot bångstyriga elever. En poliskår som ständigt hotas av anklagelser om rasism eller övervåld när de ska göra sitt jobb.

Men, framför allt, en invandringspolitik som otvetydigt leder till att allt fler ghettoområden skapas runtom i landet.

Om en omfattande förändring inte sker mycket snart, dröjer det inte länge förrän vi i Sverige får se samma typer av upplopp som drabbade England i somras. Glöm inte var ni läste det först.

- Burt

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt