måndag 27 september 2010

Våldsamt upplopp i Stockholm i natt media tysta

UPPLOPP Hur många här känner till att det inträffade ett våldsamt upplopp i huvudstaden i natt? Inte det? En polisstation i Stockholm blev vandaliserad, och fler än tio polispatruller attackerades av stenkastande och maskerade förövare. Men det står ingenting om detta i fyra av fem Stockholmstidningar, och den femte har endast pliktskyldigast publicerat en kort notis från TT om händelsen. Vad ligger bakom denna massmediala mörkläggning?

Svaret är naturligtvis att det är ett invandrargäng som återigen attackerat polisstationen i invandrarförorten Husby. Och den informationen vill självfallet inte media att svenska befolkningen ska få ta del av – då det kanske kan "utnyttjas av främlingsfientliga krafter". Bättre att låtsas som om ingenting har hänt. Står det inte i tidningen så har det aldrig inträffat.

I natt, när de flesta svenskar gått och lagt sig för att vara utvilade inför den stundande måndagen och begynnelsen av ännu en arbetsvecka, så valde ett stort gäng nysvenskar att förlusta sig på ett "exotiskt" och "kulturellt spännande" uttryckssätt. De startade ett våldsamt upplopp som riktade sig mot det lokala polishuset. Dessförinnan hann de vandalisera en tunnelbanestation.

TT/Aftonbladet:

Polisstationen i Husby i västra Stockholm vandaliserades sent i går natt i ett våldsamt upplopp. Ett stort antal ungdomar hade dessförinnan gått till attack mot tunnelbanestationen. Stenkastarna angrep också de över tio polispatruller som kom till området.

– De ska ha varit maskerade och skingrades snabbt efter att vi kommit dit, säger Stefan Nordenmark, befäl vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Polisen satte in hundar och tungt utrustade kravallpoliser i jakten på förövare.

Upprinnelsen till upploppet var enligt polisen okänd i natt. Men ett anonymt vittne säger till TT:

"Det måste ha varit någon av deras vänner som gripits"

Detta är ingen enstaka händelse, utan har i det närmaste blivit en tradition. I oktober förra året kunde vi läsa följande korta TT-notis i Expressen:

Polisstation angripen i Husby

Någon tände en brasa vid ingången till polisens helgstängda station i Husby i västra Stockholm. Samtidigt fick polisen larm om en misstänkt bomb i Husby där det var mycket stökigt i centrum runt midnatt natten till söndagen.

Larmen om eldsvådan och den misstänkta bomben kom strax före midnatt och på grund av allt stöket kunde polisen inte lämna Husby förrän vid halv tre när lugnet återvänt till förorten.

Den misstänkta bomben visade sig var en kartong med ett batterier och några elsladdar som stack ut. Ingen misstänkt greps men polisen talade med flera av ungdomarna som höll till i centrumet.

Året dessförinnan publicerade Expressen återigen en kort blänkare från TT:

Poliser i Husby utsatta för attentat

En fot till en byggnadsställning kastades från en bro på en polisbil som patrullerade i Husby i västra Stockholm på söndagskvällen.

- Det var ett tungt föremål av metall som träffade polisbilens framruta, berättar stationsbefälet Anki Rehnström på Västerortspolisen.

I samma område utsattes poliser för stenkastning på kvällen. Ingen skadades fysiskt i samband med brotten som rubriceras som försök till grov misshandel och förgripelse mot tjänsteman. Polisen har spår efter de misstänkta men har inte gripit någon.

Det året följde åtminstone Dagens Nyheter upp TT:s notis med en längre artikel, något som nu blir mer och mer sällsynt. Dagens Nyheter skrev följande:

Det känns frustrerande. Jag vet inte längre hur vi ska jobba för att göra skillnad, säger Jonas Lindkvist, lokalpolis i Husby.

[..]

Men polisens bild av det som hände är ingen trevlig berättelse. Den handlar om två utsatta poliser, en med draget tjänstevapen och en med dragen batong, som upplever att de pressas mot en mur och ett staket av ett 60-tal tonåringar. Den handlar om stenar, burkar och pinnar som kastas mot poliserna. Och om en polis som slår en av tonåringarna över benet med batongen för att freda sig.

– Vi var chanslösa, konstaterar en av de poliser som var där.

Efter att en civil patrull dykt upp och börjat filma på platsen skingrade sig massan snabbt. Men bara en stund senare hade kärnan återsamlats närmare centrum. Fönsterrutor krossades, flaskor flög genom luften. Och "gänget" drog mot platsen där polisen har sitt lokala kontor i Husby centrum. Den civila patrullen försöker mota det som de kallar "mobben", och för andra gången den här kvällen dras det vapen.

– Vi hamnade i ett regn av stenar igen och besköts med minst tre skott av en luftpistol, konstaterar Jonas Lindkvist som liksom sina kolleger sedan dess haft svårt att smälta det som hände.

De attackerades av människor som de känner, av unga killar de hängt med, snackat med och försökt nå i ett par års tid.

– Det är svårt att beskriva känslan. Besvikelse, nästan sorg. Vi har lagt ner så oerhört mycket jobb på det vi kallar "kontaktskapande arbete", något vi verkligen tror på. Men nu känns det som vi måste börja ifrågasätta det vi gör. Leder det någon vart? Eller skapar det bara mer frustrerade poliser? Det är i alla fall uppenbart att det måste till någonting mer. Det civila samhället måste ställa sig upp och säga stopp, och socialtjänsten måste ta tag i dem som behöver det.

[..]

Och det finns ett "polishat" bland många unga:

Uniformen triggar vissa. När vi är civila har vi mycket lättare att mötas, och vi har verkligen tyckt att vi gjort framsteg. Så händer det här. Självklart förstår vi att det påverkar att det finns ett socialt och ekonomiskt utanförskap, att arbetslösheten slår hårt. Men samtidigt vet vi att det borde finnas kraft att reagera bland de boende i Husby. Det är hög tid att återta den sociala kontrollen, säger Jonas Lindkvist.

Politiskt Inkorrekt vidhåller att det är en journalistisk skandal att media tystar ner en sådan här händelse. Fler än tio polispatruller blev inatt attackerade av maskerade kriminella element. En polisstation och en tunnelbanestation vandaliseras. Inte i Gaza. Utan i Stockholm! Och tidningarnas censur ligger som en våt filt över hela händelsen.

Är det för att all tillgänglig personal är kommenderade att författa nidporträtt av Sverigedemokraterna? Är det för att Aftonbladets intetsägande och verklighetsfrånvända kampanj ”Vi gillar olika” kräver så stora personalresurser?

Journalister, gör ert förbannade jobb!

PrintFriendly Share/Bookmark



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt