fredag 17 september 2010

Grälen om romer fortsätter i EU

ROMER Beslutet om att upplösa läger med romer och utvisa dessa som Frankrikes president Nicolas Sarkozy tog för några veckor sen fortsätter att orsaka häftiga gräl i EU-familjen.

Medan Frankrike fortsätter att upplösa illegala romska läger har EU-kommissionen fått moralpanik å det grövsta. President Sarkozy står dock på sig och säger att det hela ska fortgå och vidhöll att utvisningen av romerna är en säkerhetsfråga då de över hundra läger som utrymts varit en fristad för kriminella där man levde under usla förhållanden.

- Vi fortsätter att upplösa de illegala lägren oavsett vem som bor i dem. Europa kan inte sluta sina ögon för illegala läger. Min plikt som statschef är att försvara Frankrike.

Som brukligt är i sådana här fall kommer det förr eller senare en mindre hagelstorm av politiskt korrekta floskler, denna gång levererade av justitiekommissionär Viviane Reding som jämförde utvisningarna med förföljelserna av judar under andra världskriget – något Sarkozy reagerade starkt på.

– En flygbiljett är inte samma sak som dödståg och gaskammare.

Pierre Lellouche, Frankrikes europaminister

Sarkozy får stöd av Italiens och Tjeckiens premiärministrar, Silvio Berlusconi och Petr Necas. EU-kommissionen ska nu undersöka om Frankrike brutit mot några EU-regler i samband med utvisningarna. Viviane Reding anser att ett så kallat överträdelseärende borde inledas mot Frankrike – en procedur som kan sluta i EU-domstolen.

– Lagar måste åtlydas. Detta gäller för alla oavsett medborgarskap, hudfärg eller etnicitet.

Petr Necas

Vår man i Bryssel, Carl Bildt som ersatte en valspurtande Fredrik Reinfeldt, var klar med sin ståndpunkt:

– Jag tycker att det har varit en del överhettade uttalanden från olika läger. Men i grunden stöder vi kommissionen, vars uppgift är att vara ”fördragens väktare”.

Svenska YLE
DN

PrintFriendly Share/BookmarkUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt