lördag 11 september 2010

Gängkriget i Malmö fortsätter

GROV KRIMINALITET Gängkriget i Malmö har pågått under några år. Åtskilliga skottlossningar, överfall, bomber men framförallt har det resulterat i två mord och många skadade. I centrum står två falanger: K- mot M-falangen. Länskriminalen har lagt ner stora resurser och tusentals timmar på få bort detta krig från gatorna. Det är nolltolerens som gäller. Alla gängmedlemmar kollas frekvent och man sätter dit dem för minsta lilla, allt för att störa deras grovt kriminella verksamhet – och samtidigt minimera risken att tredje part, oskyldiga, drabbas exempelvis av förlupna kulor. Polisen befarar nu att gängkriget mellan den så kallade M- och K-falangen trappas upp efter söndagens skottdrama på von Lingens väg i Rosengård.

Nytt mordförsök

I söndagskväll, den 5 september vid 21.30-tiden. En 22-årig bulgar kliver in i trapphuset på Von Lingens väg på Rosengård och ringer på dörren till K-falangens ledare. Polisen tror att bulgaren är rekryterad enkom för att eliminera ledaren. Men det blir inte så. Istället blir bulgaren skjuten med två skott, ett i vardera ben ute i trapphuset. När polisen kommer till trapphuset hittar man två handeldvapen samt blodspår. Men det finns ingen bulgarisk skadad torped. Adressen är dock välkänd och K-ledaren och hans pappa grips omgående. Sedan får man napp på Lunds sjukhus. Där har man fått in en skottskadad blödande 22-åring. Han matchas till skottdramat och grips men vägrar säga någonting i förhör, inte ens sitt namn eller härkomst.

Efter några dagars pressande förhör säger han sitt namn och samtidigt har polisen fått fram identitetshandlingar. Gossen är från Bulgarien och behöver ryskspråkig tolk. Han erkänner att han varit på plats i trapphuset men nekar till uppsåtet att döda någon. De andra två anföll utan anledning, hävdar han. Detta var en av flera förklaringar i förhören. En teori är att bulgaren ska ha uppsökt gängledaren för att mörda denne men själv blivit skjuten.

Häktad för mordförsök

  • Bulgaren, 22 år. Kom till förhandlingarna på två kryckor.

Häktade för grov misshandel

Valdet Kupa och Ashkan Moayed Abedi

Valdet Kupa (vä), Ashkan M. Abedi (ej inblandad)

  • Valdet Kupa, född 1987, alban och K-falangens ledare. Media har döpt falangen efter K i hans efternamn. Gänget sysslar med narkotika, vapenbrott, stölder mm.

Han sköts ned midsommarnatten 2008, överlevde och haltar numera. Har ett digert brottsförflutet, bland annat för misshandel, rån, övergrepp i rättssak och narkotikabrott. Han sköts ner i ett mordförsök på Persborg i Malmö midsommarhelgen 2008. Senast dömd för grovt vapenbrott, men kom undan med minimistraff på grund av mordhoten mot honom. Under fängelsetiden i våras nekades han permission till sin mördade brors begravning. Tidigare när kriget rasade som värst sa han bestämt att nu var det slut med kriminellt liv och en flytt uppåt landet var på gång. Han skulle bli takläggare och hederlig. Det var en ren lögn. Valdet Kupa har nära kontakter med Albanligan i Göteborg, även känd som Naserligan.

  • Pappa Berat Kupa, född 1960.

Berat Kupa satt tidigare häktad för det så kallade Gångtunnelmordet på Petrit Islamoski, född 1962, natten till den 6 december 2009 i östra Malmö. Mordet skedde invid en gångtunnel under kontinentalbanan, strax efter Annelundsvägen, med Rosengårds ytterområde på andra sidan. Motivet kan ha varit att Petrit ansåg Berats söner drog skam över alla andra unga albaner med sina gansterliv när de båda befann sig i en föreningslokal tidigare samma kväll. Berat Kupa flydde landet men greps sedermera. Han släpptes dock men är fortfarande misstänkt och förundersökningen fortsätter. Även hans fru och den andra sonen Mevlur Kupa greps och satt anhållna en tid för skyddande av brottsling.

Gängkriget

Andra tongivande figurer – K-falangen

  • Sonen/storebrodern Mevlur Kupa, född 1983, sköts ihjäl under natten till den 31 januari på Stortorget i Malmö som ett led i gangsterkriget.
  • Ashkan Moayed Abedi, född 1984 och iranier, sitter fem och ett halvt år för husbomben i Trollhättan mot f d åklagare Barbro Jönsson. Det var hans inträdesbiljett till kriminella Brödraskapet Wolfpack. Ashkan har tidigare varit högra handen till Valdet Kupa, och fick sin lägenhet attackerad av en briserande handgranat mot fasaden i Malmö samma natt han fyllde år.
  • Lillebror Amin Moayed Abedi, född 1986, sitter 18 år för mordet på Mirtez Masovic. Höjdes med tre år i hovrätten. Fälldes genom teknisk bevisning och DNA-spår. Nekar till mordet. Enligt tingsrätten betecknades mordet som en ren avrättning.

Mordet på Mirtez Masovic

Amin Moayed Abedi sköt Mirtez Masovic den 14 augusti 2009 med en halvautomatisk pistol av fabrikat CZ 75B cal 9. Totalt sköts elva skott mot bröstkorgen, halsen och huvudet. Amin greps den 15 september i Kalmar vapne inklusive ett magasin med 15 stycken 9 mm patroner. Vapenbrottet i sig var grovt eftersom den var skarpladdad och att betrakta som ett livsfarligt vapen, som i praktiken inte har något legalt användningsområde.

Förhandlingarna gästades av tungt beväpnade piketpoliser ur insatsstyrkan som patrullerade byggnaden. Åhörarna fick gå igenom dubbla säkerhetskontroller med visitation. Bland dem fanns flera av de unga män i kompisgänget som utgör kärnan i M-falangen. En vägg av krosskyddat glas skiljde åhörarna åt från den åtalade. Risken för attacker på Amin Moayed Abedi ansågs enorm i det läget, särskilt som Mevlur Kupa mördats några månader tidigare.

Amin Moayed Abedi satt mittemot åklagaren, på fem meters avstånd. Sida vid sida med åklagaren satt Mirza Masovic och pappa Nail "Nalle" Masovic. Båda två stirrade ut Amin från första stund. Efter ca trekvart utbröt tumultet när Mirza plötsligt flög upp, hoppade över bordet på väg att attackera Amin men stoppades av civilpoliser.

- Du ska inte sitta och skratta, sa då Mirza upprört för att förklara sitt handlande.

De civila poliserna, bl a gängexperter vilka haft nära kontakt med falangerna, lugnade snabbt ner Mirza och pappa "Nalle". Efter en stund fick förhandlingarna avbrytas helt när upprörda kompisar och anhöriga till mordoffrets rest sig på åhörarplatserna och börjat skrika åt den misstänkte Amin som snabbt fördes ur rättssalen. Tungt beväpnad piketpolis kallades in i rättssalen som tillsammans med väktare fick åhörarna att sätta sig ned igen.

Malmö TR, B 7284-09

Övriga

Ett antal gängmedlemmar deltog i kravallerna mot polisen på Rosengård i december 2008 med anledning av den stängda källarmoskén. En del är även aktiva i lika kriminella mellanösterngänget Black Cobra

M-falangen

Mirtez, vit tröja. Mirza, rosa skjorta

Mirtez (vä) och Mirza

Från början styrd av två bröder, som är bosniaker. Vapenbrott, misshandel, mordförsök, narkotikabrott, mordförsök, utpressning, stölder, inbrott. Polisen ser kärnan i M som en fristående cell i ett internationellt nätverk av kriminella.

Runt kärnan på fyra-fem finns ytterligare drygt 25 st. M-falangens ledarduo bestod innan av

  • Mirza Masovic, född 1982. Satt häktad en tid för mordet på Mevlur Kupa. Har suttit häktad misstänkt för delaktighet i mordet på Mevlur Kupa.
  • Mirtez Masovic, född 1986 och sköts till döds den 14 agusti i korsningen Munkhättegatan / Berguvsgatan på Söderkulla i södra Malmö. Mördaren var ovannämnda Amin Moayed Abedi.

Mirzad och deras pappa Nail ”Nalle” Masovic, född 1963, har tidigare svurit hämnd för Mirtez död. Enligt polisen har man goda kontakter i Serbien, dit ”Nalle” reser ofta i ljusskygga affärer. Inte minst kan de enkelt få tag på vapen från Balkankriget för vidare insmuggling till Sverige.

Några gängmedlemmar i M-falangen

  • Saad Gibara, född 1986. Har suttit häkad tillsammans med Mirza misstänkt för skotten mot Mevlur Kupa. Båda släppta när utredningen lades på is i brist på bevis. Förra söndagen fick man syn på honom i det ganska så lugna bostadsområdet Bunkeflostrand. Under biljakten slängde han ut vapendelar. Sitter nu gripen för vapenbrott.
  • Nermin Karamehmedovic, född 1986 i Trebinje i Bosnien-Herzegovina och är bokförd som invandrad i januari 1994. Svenskt medborgarskap beviljades 2 september 1999.

Nermin har en egen historik. Hans okända passagerare besköt en polispatrull med automatvapen under en fartfylld biljakt. Kraschade mot en vägg. Han dömdes för det 2009-10-29 av Malmö tingsrätt för olaga hot, grovt vapenbrott, vapenbrott, framkallande av fara för annan och grov vårdslöshet i trafik till fängelse 1 år sex månader. Gömde vapen på takåsen vilket civila poliser såg vid sin spaning. Frikändes för skotten mot en Mohammad, som under någon dag först satt anhållen för mordet på Mirtez. Samma dag han släpptes blev han beskjuten i stadsdelen Holma. Nermin pekades ut som skytten men vittnet drog tillbaka allt han sagt i rättegången. Har flera domar i sitt CV.

Kontokortsbedrägerier

Kärnan åtalades i somras för omfattande kontokortsbedrägrier. Man har köpt flygbiljetter och hotellboende för uppemot 300 000 kronor.

  • Nermin Karamehmedovic, som redan är på fri fot
  • Mirza Masovic
  • Nalle Masovic
  • Chio Hong Mac, född 1985
  • Emil Tutic, född 1983
  • Goran Matic, född 1986
  • Kadri Cimilji, född 1985
  • Enes Jusufagic, född 1982
  • Eldin Kalac, född 1991
  • Bisera Masovic, född 1966 (mamma till Mirza)

Malmö tingsrätt, B 1234-08

Medlemmar av det kriminella gänget misstänks också för inblandning i det mångmiljonbedrägeri mot Svenska Spel som avslöjades redan 2008. Där pågår fortfarande utredning och åtal förväntas ej förrän tidigast till hösten.

Jätterånet i Danmark

Flera andra gängmedlemmar dömdes i förra veckan för delaktighet i det stora värderånet i danska Bröndby natten till den 10 augusti 2008. Rånet gav 62 miljoner danska kronor. Tre av dem:

  • Naief Adawi, född 1984, Mö TR Mål nr B 8349-09
  • Rami Zahran, född 1989, MÖ TR Mål nr B 8554-09
  • Khalid Zahran, född 1984, MÖ TR Mål nr B 8565-09

Totalt 14 (av 19) med svenskt medborgarskap fälldes den 7 september. Ingen av dem är etnisk svensk. De är tidigare dömda för bl a grova rån, grova bedrägerier, grov våldtäkt, stölder, narkotikabrott, vapenbrott, misshandlar m m. Samtliga riskerar nu upp till 15 års fängelse för det näst största rånet i Danmark genom tiderna.

Tidigare har Patrick Manzilla, fotbollspelare, dömts för häleri av flyktbilarna.

Gängkriget i Efterlyst

Polisen om gängen

– Vi har bra koll på de här grupperingarna redan, nu blir det ytterligare ett vakande öga, säger Bo Lundqvist vid länskriminalpolisen som befarar att en vedergällning är att vänta.

– Gängen skjuter på varandra varannan gång, söndagens skjutning följde det mönstret.

Han menar att konflikten börjar likna situationen under MC-kriget mellan Hells Angels och Bandidos i mitten av 90-talet. Tillgången på vapen är stor i Malmö och gängmedlemmarna är ständigt beväpnade.

– Dessa vapen är alltid redo att användas vilket gör att även små incidenter kan få extremt stora konsekvenser.

Främst används mindre pistoler och revolvrar som kommer från forna Jugoslavien. För ett par år sedan genomfördes även en rad rån och grova stölder mot vapenhandlare i Sverige och vissa av de vapen som polisen beslagtagit har visat sig vara en del av rånbytet. Men största delen av vapenbeslagen går inte att spåra. Bo Lundqvist vill se en lagförändring med högre straff för vapeninnehav.

– Många som vi griper är inne på tredje ronden av vapeninnehav, det är otroligt svårt att få stopp på det här.

Länkar

Skottlossning på Rosengård
Far och son häktade
Slut på gängsemestern
Gängkriget trappas upp
Kartläggning av gängen

PrintFriendly Share/Bookmark




Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt