onsdag 15 september 2010

SD tredje största parti med 7,5 procent

Efter en stor medial exponering har Sverigedemokraterna de senaste dagarna nått nya rekordnoteringar i såväl Demoskops som Synovates opinionsundersökningar. Även hos United Minds har partiet nästan tangerat sitt gamla rekord på 7,1 procent.

Med 6,0 procent av rösterna fick partiet förra veckan sitt högsta resultat någonsin i en Synovate-mätning. Rekordet skulle emellertid inte bli långvarigt. I den senaste undersökningen från Synovate/DN får Sverigedemokraterna nämligen hela 7,5 procent av rösterna – och går för första gången om miljöpartiet, som endast får 7,2 procent.

Därmed är Sverigedemokraterna för första gången det tredje största partiet i en opinionsundersökning. Resultatet är emellertid inte tillräckligt för en vågmästarroll, eftersom den borgerliga alliansen, med 49,8 procent av rösterna, får en majoritet av riksdagsmandaten. De rödgröna får tillsammans 40,9 procent.

– Framtida mätningar får visa om det här är en slumpmässigt hög nivå, men med en felmarginal på 1,5 procentenheter uppåt och nedåt ligger SD nu på 6–9 procent. Det mesta tyder därför på att partiet kommer att bli invalt i riksdagen, säger Synovates opinionsanalytiker Nicklas Källebring till Bonnierkontrollerade DN.

Enligt Källebring är det framför allt från tidigare socialdemokrater som Sverigedemokraterna vinner nya röster. Eftersom det inte verkar finnas någon chans för regeringsskifte, verkar fler, särskilt LO-medlemmar, välja att istället uttrycka sitt missnöje med invandringspolitiken genom att rösta på SD.Ursprungsartikel
Källa: Fria Tider