måndag 13 september 2010

Skämmighetsfaktorn

INSÄNDARE Det har väl inte undgått någon att Sverigedemokraternas valfilm förbjöds i TV4 och att ett flertal prominenta danskar kritiserade detta ur demokratiskt synvinkel tvivelaktiga beteende. Vad som dock hamnat lite i skymundan är den egentligen mycket viktigare frågan om det svenska valsystemet och den bristande valhemligheten. Det lilla som som kommit fram har mest handlat om ”löjliga” danskar som vill skicka internationella valobservatörer till Sverige.

Venstres utrikespolitiska talesman Michael Aastrup Jensen har skrivit en svidande debattartikel om det svenska valsystemet, som jag rekommenderar alla att läsa. Aastrup Jensen jämför det danska valsystemet, där det finns bara en valsedel med alla olika partier uppradade efter varandra och där väljaren kryssar för det parti han/hon röstar på, med det svenska systemet där väljaren öppet så alla kan se måste plocka på sig valsedlar ifrån det parti han/hon vill rösta på.

Att det svenska systemet missgynnar partier som Sverigedemokraterna via den s.k. skämmighetsfaktorn behöver man ju inte vara Einstein för att räkna ut. Skämmighetsfaktorn brukar annars nämnas enbart i samband med opinionsundersökningar, förmodligen för att förminska allvaret i det hela. Men som Aastrup Jensen så pedagogiskt beskriver finns all anledning att utgå ifrån att skämmighetsfaktorn också gör sig gällande i själva valögonblicket eftersom valhemligheten är långt ifrån fullständig i Sverige pga av vårt valsystem.

Skämmighetsfaktorn tydliggörs på ett nästan humoristiskt sätt i samband med Sveriges Televisions valundersökning VALU. Här missgynnas Sverigedemokraterna dubbelt. Först röstar med all sannolikhet färre väljare på Sverigedemokraterna än som sympatiserar med dom enligt Aastrup Jensens teori baserad på sunt förnuft. Därefter svarar färre väljare att dom röstat på Sverigedemokraterna i VALU jämfört med det faktiska valresultatet.
VALU skulle man kunna kalla opinionsundersökningarnas opinionsundersökning. För det första har den noll i felmarginal avseende tidsaspekten, väljarna tillfrågas om sitt val minuter efter det att dom röstat.

Därtill intervjuas 10 000 väljare, jämfört med ca 1 000 tillfrågade i samband med vanliga opinionsundersökningar. Det visar sig också att VALU historiskt sett har hamnat väldigt nära det faktiska valresultatet. I en slutrapport om VALU för Riksdagsvalet 2006 som ligger ute på Sveriges Televisions hemsida kan man också läsa att "I tabellen kan konstateras att Valu-prognosen blev mycket bra och precis".
Noteras bör då att SD inte är separat angivet i ovan nämnda tabell.

SD och även FI ingår i kategorin Övriga. Men baserat på mitt minne och en del googlande tror jag mig veta hur det ligger till både med VALU till Riksdagsvalet 2006 och med VALU till Europaparlamentet 2009. I Riksdagsvalet 2006 fick SD 1,4% i VALU jämfört med det faktiska valresultatet 2,9%. I Europaparlamentsvalet 2009 fick SD 2,4% i VALU jämfört med det faktiska valresultatet 3,3%.
Hur kommer det sig då att VALU, som är "mycket bra och precis" i sin prognos för dom flesta partier, får så relativt sett stort fel resultat för just SD?

Och då inte slumpmässigt stort fel sådär i största allmänhet utan stort fel såtillvida att resultatet i VALU är mycket lägre än det faktiska valresultatet. Kan det vara så att SD:s väljare lider av Alzheimer i extremt hög grad? Nja, förmodligen är det den berömda skämmighetsfaktorn som återigen gör sig påmind. När Nisse kommer ut ifrån vallokalen med frugan och barnen i släptåg, och med grannarna i närheten, fyller han i VALU-formuläret att han röstat på sossarna eller det nya arbetarpartiet fastän det inte är sant.

När jag gjorde research för den här artikeln upptäckte jag en annan lustig sak. För FI gäller det exakt omvända jämfört med SD. I Riksdagsvalet 2006 fick FI 1,0% i VALU jämfört med det faktiska valresultatet 0,7%. I Europaparlamentsvalet 2009 fick FI 3,2% i VALU jämfört med det faktiska valresultatet 2,2%. Så om vi har "skämmighetsfaktorn" för SD kan vi kanske anta att vi har "skrytfaktorn" för FI. När den hunsade svenske mannen kommer ut ifrån vallokalen med sin fru i släptåg fyllar han i att han röstat på FI fastän det inte är sant.

Vad är då sannolikheten att VALU 2010 kommer att ta hänsyn till skämmighetsfaktorn? Jag skulle säga minimal. I Sverige är det viktigare att vara politiskt korrekt än att vara professionell. Min gissning är att SD kommer erhålla 3,8% i VALU och att alla journalister/"experter"/kommentatorer är jublande glada den första timmen av valvakan. Pga grupptrycket kommer dom intala sig att VALU är sant fastän dom innerst inne inser att så inte är fallet. Sakta men säkert kommer dock sanningen uppenbaras. Till slut kommer SD tangera Ny Demokratis resultat ifrån 1991, dvs 6,7%.

Dag K

PrintFriendly Share/Bookmark




Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt