onsdag 15 september 2010

Den fängslade bombmannen i Danmark är nu identifierad

DANMARK Den fängslade bombmannen i Danmark är nu identifierad. Det var dagen före den 11 september som mannen av misstag utlöste en sprängladdning på ett hotell i Köpenhamn. Polisen spekulerar i att han hade utsett Jyllands-Posten som egentligt mål för attacken. Och då som en hämnd för att tidningen publicerade Muhammed-teckningarna i september för fem år sedan.

Det var den danska kvällstidningen B.T. som lyckades knäcka gåtan om den okända mannen, som konsekvent har vägrat att berätta om sitt ursprung. För att inte igenkännas har den gripne slipat bort identifikationsnumret från sin benprotes, och han har hela tiden vägrat att berätta var han kommer ifrån. Enligt den danska polisinspektören Svend Foldager tyder mycket på att mannen, med början redan för två år sedan, försökt radera alla spår från sitt tidigare liv.

Men med vägledning av mannens brutna näsa, och det faktum att han bar en benprotes, spårade B.T. upp Albert Syben, en polisinspektör och boxningstränare i den belgiska staden Liège. Albert Syben är hundra procent säker på sin sak:

Bombmannen är Lors Doukaiev, en muslim från Tjetjenien som bott i Belgien under fem år, där han tillsammans med sin mor, en kvinnlig läkare, erhållit medborgarskap. Han lever på CPAS, ett statligt bistånd som ges till invånare med låg eller ingen inkomst. Lors ska enligt vissa tidningsuppgifter också ha bott några år i Ryssland under sin ungdom.

Det råder dock starka tvivel om att han bara är 24 år gammal. När han sökte asyl i Belgien uppgav Doukaiev att han var född 1986. Men i ryska arkiv som tidningen Ekstrabladet tagit del av återfinns en tjetjensk pojke vid namn Lors Dukajev, född 1983, som ska ha mist sitt ena underben i 12-åldern då han trampade på en mina. Polisen tror nu att Lors Dukajev och Lors Doukaiev är samma person, som då i själva verket skulle vara 27 år gammal. Ekstrabladet skriver att det är allmänt känt att asylsökande ofta ljuger om sin ålder.

Boxningstränaren Albert Syben berättar att Doukaiev är en social kille som hade förmågan att skruva upp aggressionen när han gick in i boxningsringen. Han har gått ett 20-tal amatörboxningsmatcher i Liège, varav den sista i början av 2010. Utanför boxningen var han mer jordnära och följde noggrant sin muslimska tro och bad dagligen. Enligt den belgiska lokaltidningen Le Meuse har Lors Doukaiev ett rykte om sig att vara extremt religiös.

Han lät ofta odla ett stort skägg, men rakade av såväl skägget som håret på huvudet när han skulle in i ringen och boxas eller de gånger han skulle åka hem till Tjetjenien. Hans flickvän berättar att han reste mycket mellan Belgien och Tjetjenien. Enligt tidningen har han sagt till sin bekantskapskrets att skulle bli mördad inom ett par dagar i Tjetjenien om han inte rakade huvudet, men tidningen ger ingen förklaring till det.

Enligt belgisk press tyder mycket på att det var det mycket farliga och instabila sprängmedlet TATP, populärt kallat Satans Moder i islamistiska kretsar, som Lors Doukaiev experimenterade med, då det av misstag utlöstes under ett toalettbesök på Hotel Jørgensen i fredags. TATP är samma sprängstoff som Richard Reid, skobombaren, fyllt klacken på sin sko med i ett försök att spränga ett flygplan.

Aftonbladet och Expressen har rapporterat mycket sparsamt om det här fallet, och i de få rader som publicerats har båda tidningarna varit mycket noga med att exkludera alla uppgifter om att den gripne mannen är muslim och starkt troende. Trots att dessa bakgrunduppgifter är av stor betydelse för berättelsen om vad som ligger bakom det misslyckade bombdådet.

Men som vanligt har förmodligen svensk press gjort bedömningen att svenska läsare inte ska få ta del av hela sanningen, då det måhända "främjar främlingsfientlighet". Övrig europeisk press tar inte denna "hänsyn".

Läs mer här.

PrintFriendly Share/Bookmark
Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt