ENSAMKOMMANDE Tänk dig att du har ett hotell där alla rum är upptagna. Vad svarar du då när nya gäster ringer? -Tyvärr det är fullsatt, givetvis. Överför nu den dåliga metaforen till Sveriges flyktingpolitik och det eviga med ensamkommande. Istället för att svara ”fullsatt”, är Sveriges lösning istället: Låt oss ta in fler, många många fler! Men det finns inga platser för männen som media kallar för barn. Göteborgsposten illustrerar sin artikel med bild på småbarn, enbart för att lura läsaren.
Läget är akut. Det fattas minst 600 platser för ensamkommande runt om i kommunerna. Och det är ingalunda stopp eller nekanden vid gränserna. Varje vecka anländer närmare 60 asylsökande ensamkommande ”utan sina föräldrar” och söker asyl i Sverige. Prognosen för hur många ensamkommande som söker asyl i Sverige i år har pendlat mellan 2.200 och 3 000. Nu är bedömningen 2.400, cirka 150 fler än förra året.
Den 1 september fanns överenskommelser med 168 kommuner om totalt 2.017 platser. De flesta är över 15 år, kring 80 procent är pojkar. Flest kommer från Afghanistan eller Somalia. Den 1 september fanns 1 530 ensamkommande asylsökande ungdomar i Migrationsverkets mottagningssystem och handläggningstiden för deras asylärenden är i snitt 140 dagar. Kön leder till långa väntetider för ungdomarna på mottagningskommunernas transitboenden. I år har 66 procent beviljats uppehållstillstånd.
Billström vädjar
I våras åkte Tobias Billström (M) runt och raggade kommuner som kunde tänka sig att ställa upp med boenden för den aldrig sinande strömmen av ensamkommande, som massmedia kallar för barn. Läget var då fortfarande akut, och nya avtal skrevs med kommuner.
Redan i december 2009 skrev bland annat han och generaldirektören för Migrationsverket, Dan Eliasson, en lång harang om varför vi ska ta emot samt att det var akut läge.
Säkerhetsläget i delar av världen är sådant att många människor väljer att lämna sina länder för att söka fred och frihet på andra håll, bland annat i Europa. Våld och oro drabbar ofta barn särskilt hårt. Under senare år har allt fler barn kommit ensamma till Sverige för att söka skydd. I 22 procent av fallen handlar det om flickor. Majoriteten är 13-17 år. De unga har ofta flytt från krig, förföljelse och svåra levnadsförhållanden. De flesta – 78 procent – kommer från de svårt våldsdrabbade länderna Somalia och Afghanistan. Inte sällan har de mist hela sin familj eller skilts från sina föräldrar. Med tanke på deras bakgrund, är det mycket angeläget att vi förmår att ge dem ett tryggt och humant mottagande i Sverige. Det kräver engagemang från många delar av samhället.
Sedan 1 juli 2006 råder en ny ordning för att ge dessa barn en så trygg tillvaro som möjligt i Sverige. Då tog kommunerna över ansvaret för mottagandet av barnen från Migrationsverket. Förändringen skedde i politisk enighet i riksdagen och i samförstånd med Sveriges Kommuner och Landsting. Syftet var att se till barnens bästa genom att dra nytta av den kommunala kompetensen när det gäller att ta hand om barn som måste leva skilda från sina vårdnadshavare.
När den nya ordningen infördes visste vi inte att Sverige stod inför en kraftig ökning av antalet asylsökande barn. Bedömningen var att 15-20 kommuner skulle klara hela mottagandet och bygga upp den speciella kompetens som behövs. Sedan dess har världsläget förändrats och i år och nästa år väntas ungefär 2 400 ensamkommande barn söka asyl i Sverige. Det är sex gånger fler än för fyra år sedan. Den kraftiga ökningen har lett till en akut brist på platser i landets kommuner. I dag har drygt 100 av Sveriges kommuner avtal med Migrationsverket om mottagande av barnen. Utöver detta bor barn hos släkt eller vänner i ytterligare ungefär 70 kommuner. Det är inte tillräckligt. Bristen på platser är stor och det är barnen som blir lidande.
Klassikern: ”Achmed 14 år”
Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt