måndag 8 augusti 2011

Sverige kryllar av krigsförbrytare

SLAPPHÄNT En av den slapphänta invandringspolitiken och naiva så kallade mångkulturens många konsekvenser är att Sverige kryllar av krigsförbrytare. Tidigare har det konstaterats att flertalet terrororganisationer finns i landet. Föga förvånande dock, med tanke på att bara omkring fem procent av de som kommit till Sverige under de senaste åren haft med sig giltiga id-handlingar.

Det är rikskriminalpolisens krigsbrottskommission som hittills fått in 120 anmälningar. Fallen sägs dock vara såväl tidskrävande som svårutredda. Kammaråklagare Marie Lind Thomsen säger till DN att de i dagsläget har fler ärenden än resurser.

– Det här är jobbiga fall och det handlar om väldigt omfattande förundersökningar. Den huvudsakliga bevisningen finns inte i Sverige utan den måste vi ge oss ut och leta efter, ofta i hemländerna, säger Lind Thomsen.

Sedan 2006 har 120 anmälningar om misstänkt krigsbrott gjorts till Rikskriminalpolisens krigsbrottskommission. Exakt hur många de är vet ingen med säkerhet, tidigare har dock polisen uppskattat dem till cirka tusen personer. För tillfället pågår ett tiotal förundersökningar hos kommissionen medan ytterligare ett flertal ligger på hög och väntar. I många fall bedöms säkerhetsläget i länderna ifråga vara alltför riskfyllda för att skicka dit personal.

– Det här är bland de tuffaste uppdragen vi har. Ofta har brottet begåtts för många år sedan, vittnen är spridda över världen och det finns ingen teknisk bevisning, byggnader och platser kanske inte finns kvar, säger Anders Wretling, chef för utredningssektionen på Rikskriminalpolisen.

I Sverige har två personer hittills dömts för krigsbrott. Jackie Arklöv och en 44-årig bosnisk man som i april i år dömdes till fem års fängelse för grovt folkrättsbrott. Ett fall som tog flera år och var extremt resurskrävande med kostsamma utredningar och långdragna rättsliga processer, berättar Wretling.

Uppgifterna om krigsbrott får polisen från Migrationsverket och tips från allmänheten. Rwanda, före detta Jugoslavien, Irak, Sierra Leone och Sudan är några av länderna de misstänkta kommer ifrån.

DN

PrintFriendlyShare



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt