fredag 5 augusti 2011

Nybyggare värda namnet

JÄMTLAND Till Jämtland kommer de i en strid ström, nybyggarna värda namnet, holländare som flyr undan trängseln och det allt mer kvävande samhällsklimatet söderut. Länstidningen har träffat Hilde som flyttat till en gammal prästgård tillsammans med sin man.

Jämtlands sjunkande befolkningssiffror har man aktivt försökt bota med att locka dit holländare. På immigrantmässan i Utrecht har Midscand, Invest Swedens lokala partner, vid ett flertal tillfällen funnits på plats för att göra reklam för Sverige. Hittills i år har fem familjer beslutat att bryta upp och börja om på nytt i Jämtland.

Hilde Talstra och maken Ruben köpte den gamla prästgården i Revsund och är nu i full färd med renoveringar. De funderade länge på att flytta till Skandinavien och ville först ha ett hus i Småland. I vintras föll de dock pladask för Härjedalen, trots 35 minusgrader.

– Det var helt underbart – människorna vi mötte var så optimistiska, kreativa och trevliga. Sedan gillade vi även det karga och hårda i naturen, säger Hilde med entusiasm i rösten.

– När vi kom till Revsund och såg prästgården kände vi direkt: ”det här är platsen". Vi var bara tvungna att köpa det.

Planen är nu att starta upp en tvådelad verksamhet som går ut på webbaserad marknadsföring och ett Bed & Breakfast i prästgården. Hilde har en bakgrund som journalist och maken inom medie- och filmvärlden.

– Fram tills nu har jag och Ruben bott på 45 kvadratmeter i centrala Amsterdam och levt med stress dagligen – nu vill vi pröva på något annat och leva nära naturen. Då är det här en fantastisk plats.

Vad kan chansen vara för ”holländska uppror” i Jämtland med stenkastning mot polis och räddningstjänst, kroniska DO-anmälningar och diverse krav på särlagstiftningar vara tro?

”Det finns mycket kreativitet och folk är väldigt intresserade och engagerade i Jämtland, därför ska det bli väldigt spännande att starta företag här. Det viktigaste nu är att vi lär oss svenska", säger Hilde.

Länstidningen

Relaterat

En annan sorts nybyggare till Jämtland
Svenska kommuner på holländsk emigrantmässa

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt