tisdag 2 augusti 2011

Socialdemokraterna backar om besparingspaket

POLITIK I vintras kom den samlade oppositionen överens om att driva igenom ett besparingspaket på 300 miljoner kronor. Nu backar Socialdemokraterna och vänder helt om i frågan.

I vintras röstade de rödgröna partierna och Sverigedemokraterna igenom ett besparingspaket av regeringskansliets budget med 300 miljoner kronor som bland annat innebar att fem ambassader skulle få stängas ned; i Buenos Aires, Bryssel, Hanoi, Kuala Lumpur och Luanda.

Nu vänder dock Håkan Juholt och Socialdemokraterna om helt och det gamla beslutet rivs upp. Man har nu i stället kommit överens med regeringen om att de 300 miljonerna ska användas som det var tänkt från början.

Både Juholt och Reinfeldt är lyriska:

- Det är bra att regeringen och socialdemokraterna kan nå en sådan överenskommelse. Det är bra för vår utlandsrepresentation, många andra länder kraftsamlar på det här sättet där staten och näringslivet samverkar för att nå exportframgångar. Vi är angelägna om att också Sverige gör det, säger partiledaren Håkan Juholt.

- Jag är hemskt glad att vi nu kan undanröja konsekvenserna av det beslut som riksdagen fattade före jul, och som innebar en permanent indragning av anslag till regeringskansliet, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till Rapport.

Dessutom öppnar man upp för ett samarbete över de forna blockgränserna:

- Jag utesluter inte alls det. Vi har ytterligare idéer om ambassader och konsulat som borde öppnas, och vi lär återkomma till det, säger Håkan Juholt.

- Det låter ju som en utsträckt hand till regeringen?

- Absolut.

SVT

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt