lördag 13 augusti 2011

Klåfingrade zigenare dömda för grova stölder

ÅLDRINGSBROTT Vi börjar i Örebro. Två zigenarkvinnor, båda medborgare i Bulgarien, gick från butik till butik i centrum i början av juli månad där de var ute efter lämpliga åldringar att stjäla ifrån. Kvinnorna distraherade sina offer genom att ställa olika frågor på dålig engelska. Efter ett flertal fickstölder- och försök greps kvinnorna.

Örebro tingsrätt dömde Ivanka Stancheva, 20 år, för grov stöld till fängelse 3 månader och Ilieva Kalinka, 23 år, för grov stöld till fängelse 6 månader.

Hade den förstnämnde varit minst 21 år hade hon också fått sex månader. Efter avtjänade straff utvisas kvinnorna och de får inte återvända till Sverige förrän om fem år.

Vi fortsätter till Malung och den stora dansbandsveckan på Folkets Park i Orrskogen. Bland alla de danssugna den 21 juli befann sig flera zigenarkvinnor från Bulgarien som inte tänkte festa loss. Istället ägnade man sig åt fickstölder. Ett kvinnligt offer bestals på sin plånbok utan att hon märkte det. Dessbättre såg en anställd stölden och tillkallade ordningsvakter som grep två av zigenarkvinnorna.

Nu har Ginka Nikolova, 19 år, och Eleonora Vasileva, 21 år, åtalats vid Mora tingsrätt för stölden. Övriga kumpaner har inte kunnat identfieras.

Fler åldringsbrott: Sommaren 2010. En 23-årig kvinna från Sydeuropa snattar i Markaryd, grips och får ett strafföreläggande. Därefter lämnar hon Sverige tillsammans med en 22-årig man, och sannolikt båda zigenare. Polisen hade i det läget bilder på de båda.

Tiden innan hade många åldringsbrott skett i Sjuhärad, Göteborg, Halmstad, Falkenberg, Jönköping, Vänersborg, Hässleholm, med flera orter. En kvinnas konto tömdes på 15 000 kronor. Nästan 50 åldringar utsattes för fickstölder och/eller tömningar av bankkonton. När polisen tittade på övervakningsfilmerna i efterhand kunde de se att paret låg bakom alla stölderna. Paret anhölls sedan i sin frånvaro. I våras var paret tillbaka i Sverige och greps efter att ha stulit en plånbok i Norrköping.

Nu har paret dömts av Borås tingsrätt för grov stöld, grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri till fyra års fängelse. Därefter ska de utvisas.

PI har inte domen så vilket land det handlar om vet vi inte men det finns ju några att välja emellan: Slovenien, Kroatien, Serbien, Montenegro, Bosnien och Hercegovina, Kosovo, Makedonien, Albanien, Bulgarien.

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt