onsdag 10 augusti 2011

Afghanistans president vill stoppa turbanbombare

TURBANBOMBER Afghanistans president Hamid Karzai har bett de religiösa ledarna att ta avstånd från islamisternas användande av självmordsbombare som gömmer sin sprängladdning i turbanen, så kallade turbanbombare. Detta i ett försök att hindra spridningen av bruket innan det blir mer utbrett.

I två separata bombdåd förra månaden användes turbanbombare i Talibanernas födelseplats Kandahar. Första dådet inträffade i mitten av juli och då slog en turbanbombare till mot en minnesstund inne i en moské för presidentens mördade halvbror Ahmed Wali Karzai. Fyra personer dog, inklusive den högste ledaren för Kandahars religiösa råd, Hikmatullah Hikmat. Andra dådet skedde i slutet av förra månaden och då mördades Kandahars borgmästare Ghulam Haidar Hamidi mitt på stadshusets gård. Talibanerna har tidigare tagit på sig ansvaret för dådet mot borgmästaren men hävdar numera att de inte har något med de båda dåden att göra.

Självmordbombare har också använt burka för att dölja sina bomber.

Karzai träffade nyligen medlemmar av det inflytelserika afghanska ulemarådet, en sammanslutning av muslimska lärda från hela landet, för att diskutera frågan. Karzais talesperson sade att ”utifrån vår synvinkel, genom att missbruka islamiska värden, vill [upprorsmakarna] måla upp en dålig bild av islam för resten av världen.”

Karzai bad de lärda att övertyga upprorsmännen att inte använda religiös klädsel för att utföra självmordbombningar. Och han ville också att upprorsmännen inte skulle rikta sina mål mot moskéer och göra dem medvetna om att självmord är oislamiskt.

Vakter har på grund av dessa händelser börjat att be besökare vid regeringsbyggnaderna att ta av sig sina turbaner av säkerhetsskäl.

En av Talibanernas talespersoner säger att Talibanerna aldrig har gömt bomber i turbanerna. ”Om det är islamisk, aktningsfull och en kulturell sak att använda turban, varför satte Karzai på dem på huvudena på många utländska generaler förra året?”

Bilden ovan är en av de muhammedkarikatyrer som Jyllandsposten publicerade 2005. Publiceringen ledde till omfattande protester i den islamiska världen. Bilden av profeten Muhammed med turbanen utformad som en bomb är ritad av Kurt Westergaard och är den mest kontroversiella bilden och har väckt störst irritation bland muslimer.

Reuters
TV4
DN

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt