tisdag 9 augusti 2011

Lösningen på engelska upploppen: dialogpoliser

DIALOG Vad PI erfar är det inte den 1 april i dag. Trots det rapporterar SvD att den svenska dialogpolisen kritiserar sina brittiska kollegor för att inte föra en dialog med busungarna som nu utför pojkstreck lite här och där i England.

Den svenska polisen, vars motto rimligen borde vara ”make love, not war”, leder otroligt nog flera utvecklingsprojekt runtom i Europa som går ut på just ”dialog” med en skenande pöbel. Till och med i England har systemet kopierats, dock inte London.

Ola Österling är chef för Stockholmsdelen av de talande poliserna och har föreläst om metoden i Europa, inklusive England. Han anser att polisen ska vara där för medborgarna, något han nu inte upplever att de är.

– Vår huvuduppgift är att föra en dialog med motparterna inför demonstrationer och liknande händelser. Dessutom samarbetar vi med exempelvis kommuner och medborgarorganisationer och gör ömsesidiga utvärderingar av våra erfarenheter.

Metoden ska ha väckt intresse och i bland annat Liverpool och Manchester ligger liknande projekt i startgroparna. Österling har även besökt London och föreläst för Metropolitan Police Service i London, som dock inte var intresserade. Österling menar att dom är mer ortodoxa.

Vidare anser Österling att en ökad dialog är nödvändig för att komma tillrätta med upploppen.

– Man måste ta upp en dialog med medborgarna. Eftersom mycket händer nattetid får man samla ihop möten dagtid med lokala aktörer så som idrottsföreningar, fritidsledare, ungdomens hus och kyrkor. Polisen kan inte lösa allt själva utan måste ha ut medborgare på gatorna.

Efter Göteborgskravallerna 2001 började den svenska polisen att arbeta med en särskild taktik med syfte att lugna ned folkmassor.

– Så fort man har en något lugnare situation kan man ta av sig hjälmar och liknande och börja prata med de inblandade och med personer i närheten så att inte fler ska ansluta sig, säger Per Engström, sektionschef för metodutveckling på Rikspolisstyrelsen.

SvD

PrintFriendlyShare



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt