lördag 6 augusti 2011

Jonas Duveborn: Ett intellektuellt haveri

POLITISK FÖRFÖLJELSE Vi hade egentligen inte tänkt belysa denna dynga då tidigare mailkonversationer med personen ifråga visat sig vara fullständigt bisarra, men då läsarna efterfrågar det så kommer det här ändå: Jonas Duveborn, politisk redaktör på den obskyra lilla tidningen Kristianstadsbladet, spyr i dag ut sitt hat över PI och SD i någon slags krönika som mest liknar ett verk producerat av en vänsterextrem vettvilling.

Faktum är att Ekeroths koppling till PI inte är särskilt förvånande. Bloggen är Pravda i SD-tappning. Har SD någon gång gjort något som helst fel? Nej, inte. I stället länkar man friskt till SD, tar partiet i försvar och partisekreterare Björn Söder försvarar i sin tur bloggen om någon ens andas kritik mot dess oansvariga, ensidiga vrångbilder av det mångkulturella samhället. Sida vid sida odlar man den främlingsfientliga myllan.

Detta är synnerligen komiskt då gammelmedia, med Aftonbladet i spetsen, redan titulerats som just Pravda i ganska många år nu. Tyvärr Duveborn, den platsen är redan ”upptagen”.

PI:s framfart är upprörande. Dels eftersom man med sina namn- och bildpubliceringar  riskerar att skada oskyldiga anhöriga, dels för att man eldar på motsättningar i samhället – något som bland annat FN:s flyktingkommissarie António Guterres varnat för. Han oroas alltmer över att den högerpopulistiska och främlingsfientliga retoriken underbygger terrordåd som de i Norge. På nätet har många givit upp. Orkar inte ständigt ta kampen i kommentarsfälten eller på debattforumen; så normaliseras hatet.

PI:s blotta existens är en ”sidoeffekt” på det demokratiska vakuum som finns i det offentliga rummet i Sverige. Hade Duveborn och hans kollegor skött sitt jobb hade vi inte behövt finnas till. Men nu är det som bekant så att journalisterna i Sverige totalt missuppfattat sin roll; i stället för att granska makten frotterar man sig med dem, slår nedåt och förföljer de som inte till punkt och pricka tycker exakt likadant som dem själva.

På marginalen är det trist, men också lustigt, att PI kallar sig för oberoende. Man sprider sina lögner. Som när det påstås att PI står "i opposition till övrig samlad media". Det är inte krigsretorik, men det är vi mot dom.

Hur gärna Duveborn än vill att vi inte ska vara oberoende så är det faktiskt så. Och lögner? Det är inte vi som tar in nyheter från TT där ideliga halvsanningar och förvanskningar ständigt upptäcks. Det är inte vi som mörkar statistik, signalement och de fasansfulla konsekvenserna av det så kallade mångkulturella samhället.

Men visst, PI är varken fristående, självständig, kritiskt granskande – eller trovärdigt.

Kristianstadsbladet ligger på plats 1 187 på Alexa i skrivande stund – PI på 82. Kan det finnas en orsak till det tro?

Fegt ställer man sig vid sidan om både det publicistiska systemet och omöjliggör genom sin anonymisering för rättsvårdande myndigheter att ingripa mot förtalsbrott, hets mot folkgrupp eller vad det nu vara månde. Varför? Gillar man inte brottsbekämpning?

Duveborn vet mycket väl att delar man inte ledarskribenternas åsikter blir det en yxa i dörren, hot och misshandel. Det sjuka debattklimatet i Sverige, som bland annat Duveborn själv bidragit till, omöjliggör någon slags offentlig och normal debatt på det sättet. Men det är som vanligt – noll självinsikt och man fortsätter att hata, på tryggt avstånd från allt det där ”berikande” man säger sig värna om så mycket.


Ser detta ut som ett område där mångkulturen utgör ett stort inslag?

I ett svar till en kommentar som konstaterar att PI tar upp sådant som gammelmedia inte vågar ta upp skriver Duveborn:

Inte alls. Jag menar den sajt som konsekvent ger en felaktig bild av samhället. Övriga medier tar upp allt som är sant och relevant. Så att lyssnare och läsare kan bilda sig en egen uppfattning.

Här snackar vi intellektuell härdsmälta på hög nivå. En felaktig bild av samhället? Vi fyller i de många luckor som bland annat det obskyra lilla Kristianstadsbladet lämnar. Att övriga medier tar upp ”allt som är sant och relevant” är så löjeväckande att det får tala för sig självt. ”Så att lyssnare och läsare kan bilda sig en egen uppfattning”, menar Duveborn vidare – ja, det är därför man konsekvent mörkar statistik, siffror, gärningsmän etc.

En aktuell parallell är Anders Behring Breiviks manifest som PI publicerat och vi fått mycket skit för. Varför gjorde vi det? Varför inte – där har läsarna en ypperlig chans att bilda sig en egen uppfattning i stället för färdigpaketerade sådana i vänstermedia som försöker tolka minsta lilla ord till sin fördel. Vi, till skillnad från gammelmedia, omyndigförklarar inte våra läsare. Vi tror på deras egen förmåga att bilda sin en egen uppfattning utifrån källmaterialet. Och vad är egentligen skillnaden mot självmordsbombarens ljudupptagningar som kunde läsas och höras i varenda tidning i december 2010?

PI har mailat en del med denna Duveborn och den sida han uppvisat kan inte tolkas på annat sätt än infantil på gränsen till ”inte ha alla hästar hemma”. Det är onekligen skrämmande att inse vilka slags människor det är som har fått sitta och diktera den ”offentliga sanningen” oemotsagda alltför länge.

Vi har dragit detta x antal gånger vid det här laget, men tydligen krävs det ytterligare en upprepning eftersom vissa inte är intelligenta nog att göra lite research och bilda sig en egen uppfattning utan förlitar sig i stället bland annat på Ann-Charlotte Marteus, proffshatare på Expressen.

Vi är varken främlingsfientliga eller högerextrema. Vi har antagligen en mer ”mångkulturellt” redaktion än Sveriges alla större tidningar tillsammans. Däremot är vi extremt kritiska till den förda invandringspolitiken och det konsekventa mörkandet av detta samt den närmast idiotiskt naiva inställningen till att allt och alla är goda – man varken vill, kan eller vågar se problemen. Grovt kriminella, könsåtskiljande, medeltida klankulturer, särrättigheter, antisemitism, ljugande ensamkommande, import av analfabeter i överflöd, naiva politiker – där ligger några av de verkliga problemen Duveborn och hans gelikar borde ta tag i.

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt