lördag 27 augusti 2011

Grönt ljus för Iran-sponsrat moskébygge i Köpenhamn

ISLAMISERINGEN Sedan 20 år tillbaks har det funnits ett förbud emot byggnation av moskéer i Köpenhamn. I staden (och landet) finns idag istället "bön-rum" som fungerar som moskéer för muslimer. Nu har dock detta ändrats – byggandet av en storskalig moské i Köpenhamn har nu officiellt godkänts. Imam Ali-Moskén i Köpenhamns Vibevej, ska byggas ut till en fullskalig och väl-designad Moské.

Minst två minareter ska byggas samt en kupol. Projektet har diskuterats länge, men har mött motgångar. Dessa motgångar har dock sällan varit politiska. I diskussionen mellan politiker är Dansk Folkeparti det enda parti som öppet motsatt sig bygget. Det största problemet i projektet har varit rent finansiellt – pengarna har inte funnits där. Men nu har räddningen tack och lov kommit för Danmarks shia-muslimer: Irans prästerskap har erbjudit sig att påkosta hela projektet. Uppskattningar finns om att det rör sig om c:a 100 miljoner USD. Lars Weiss, Socialdemokraterna, menar att det "inte är Köpenhamns kommuns sak att lägga sig i vem som finansierar ett byggprojekt".

Imam Ali-moskén ryms för nuvarande i f.d service-hus för bilar

Den nya moskén vänder sig primärt till Shiíter. Men Sunni-muslimer i Danmark behöver dock inte känna sig bortglömda. För tillfället planeras även byggandet av ett muslimskt jättecenter i stadsdelen i Amager, ett projekt som designats av den danska firman Bjarke Ingels Group. Centret kommer bl.a. rymma ett bönrum för 3000 personer, en "amfi-teater", ett islamskt bibliotek och boende för besökande imamer. Köpenhamns Kommun har utsett Muslimernes Fællesråd (The Muslim Council of Denmark) som ansvariga för att finansiera och sedan sköta centret.

PI
DR
DN
SvD
Islam in Europe
Business.dk
Business.dk
Berlingske
Euro Islam Info

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt