onsdag 23 februari 2011

Väntad flyktingvåg från Nordafrika

INVANDRING Som en effekt av oroligheterna i Libyen tror EU att så många som 750 000 kan försöka ta sig till Europa över Medelhavet. Tiotusentals har årligen tagit sig till Italien och Malta via Tunisiens och Libyens norra kuster.

Libyens nu omtvistade ledare Gaddafi har använt strömmen av människor som ett politiskt instrument i förhandlingar med EU och sagt att ”Europa kommer att bli svart”.

– Den ungerska ambassadören i Libyen fick i torsdags budskapet att Libyen kommer att sluta samarbeta med EU gällande migrationsfrågor om EU fortsätter att göra uttalanden till stöd för demonstranterna, sade en EU-tjänsteman i söndags, enligt Reuters. Ungern innehar för närvarande EU:s ordförandeskap. Hotet innebar att Gaddafi skulle dra tillbaka kust- och gränskontroller.

Ett samarbete mellan EU och Libyen upprättades i höstas, där EU-finansiering ingick.

– Än så länge har inga projekt inom denna samarbetsagenda inletts, för de praktiska detaljerna är inte lösta. Bland annat har UNHCR inte fått komma tillbaka in i Libyen än, säger EU-kommissionär Cecilia Malmström.

På torsdag ska EU:s migrationsministrar mötas i Bryssel och ta upp hur en eventuell tillströmning av människor ska hanteras.

– Naturligtvis måste vi vara beredda på det värsta och vi måste kunna ta emot migranter och flyktingar från regionen, säger Cecilia Malmström.

SvD

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt