fredag 25 februari 2011

Hovrätten fastställer straffet för ung skytt i Malmö

GÄNGKRIMINALITET Sayed El-Moghrabi, född 1993, var tidigt på morgonen den 7 oktober på väg till skolan, det nybyggda Norra Sorgenfri gymnasium i Malmö, när han upptäckte två killar som gick bakom honom på närliggande Båstadsgatan. Den ene tog fram ett vapen och sköt honom först i benet och liggande på marken sköts han ytterligare två gånger i benet. Han blev allvarligt skadad och tillbringade tre veckor på sjukhus och i efterhand har beskjutningen gett honom långvariga fysiska och psykiska besvär.

Men killen som sköt åkte fast, 18-åring. Länskriminalen hade då gjort ett tillslag mot en lägenhet på Möllevången. I bostaden befann sig 18-åringen och en 21-åring, misstänkta för skjutningen. I lägenheten fanns även två tjuvar, en mängd stöldgods och en del lättare skjutvapen dock inte det aktuella handeldvapen som användes mot Sayed El-Moghrabi den 7 oktober. Anledningen till att man slog till mot de två förstnämnda var att man misstänkte att 18-åringen var på väg att lämna landet.

Tingsrätten dömde tidigare

Nawras Hadi, född 1993, för mordförsök, narkotikabrott, stöld, häleri till tre års sluten ungdomsvård.

Hovrätten

Hadi och hans advokat ville få straffet ändrat till skyddstillsyn och överklagade till hovrätten. Men det gick inte hem. Hovrätten fastställer och konstaterar samtidigt att det inte finns några skäl att ifrågasätta tingsrättens bedömning. Hovrätten anser det styrkt och ställt utom allt rimligt tvivel att Nawras Hadi måste ha insett att skotten kunnat döda Sayed El-Moghrabi.

Konflikten

Sayed själv ville inte berätta mycket för polisen men i botten handlar det om rivaliserande gäng där skytten Hadi ingår i ett kriminellt tonårsgäng som kallas för "Sorgenfrikillarna". De har tidigare varit i konflikt om knarkaffärer med Sayeds gäng från Rosengård. Någon dag efter skotten mot Sayed sköts en kille vid örat med en kolsyrepistol.

Och dagarna före beskjutningen av Sayed kom några killar i en svart Passat cc (300 000 kr-bil) och stannade till vid killen som senare sköts med kolsyrepistolen och sa åt honom att ge dem 3000 kronor enligt en skuld annars skulle de skjuta Sayed, som i sin tur gömde sig inne på skolan. Men inga pengar bytte händer, och därefter sköts Sayed med riktigt vapen och den andre med kolsyrepistolen.

21-åringen dömdes aldrig för delaktighet i skotten mot Sayed.

Domstolar

Malmö tingsrätt, B 7550-10
Hovrätten över Skåne och Blekinge, okänt mål nr

Ingen ängel precis

Sayed El-Moghrabi är heller ingen ängel. Han umgås flitigt med nyligen narkotikadömde Valmir Kupa, född 1993, som i sin tur är lillebror till Valdet Kupa, gängledaren för grovt kriminella K-falangen. Läs mer om Kupa-familjen.

Sayed har sedan en lillebror, Ahmad Moghrabi, 16 år och lika känd av polisen. Den 15 juli 2010 sköts han i benet på en innergård på Bennets väg. Men Ahmad vägrade att prata med polisen om några detaljer om hur händelsen gick till och någon person misstänkt för de skotten greps aldrig. Polisens teori var dock ett självförvållat vådaskott.

Jonas Bergman, inre befäl vid Malmöpolisen sa vid tillfället:

- Tyvärr vill han [Ahmad] inte samarbeta med oss. Han har inte berättat vad som har hänt. Vi har ingenting att jobba med för tillfället. Vi får avvakta och se om han kanske väljer att berätta mer. Vi är inte helt övertygade om att det finns någon gärningsman överhuvudtaget. Det finns en möjlighet att han själv tillfogat sig skadan.

Men visst fanns det en gärningsmän. Det är ingen mindre än Sayed El-Moghrabi själv som råkade vådaskjuta sin lillebror när Sayed satt och lekte med en pistol som han hade med sig ut på gården. Vapnet gömde man sedan undan snabbt.



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt