torsdag 3 februari 2011

Somalier i Borås besvikna över rapport

BORÅS PI skrev i går om den hemliga kartläggning som Kriminalunderrättelsetjänstern, KUT, gjort av somalier i bland annat stadsdelen Norrby i Borås. I dag kommer reaktioner från två somalier i Borås. Maryan Jama och Ahmed Abdulle som säger sig kämpa hårt, både på jobbet och fritiden, för att deras landsmän ska lyckas i det nya hemlandet.

Båda är ilskna över den hemligstämplade rapporten och säger att hela tiden förmedlas bara en negativ bild av somalier och att det uppenbarligen går att skriva hur mycket dåligt som helst om dem.

Abdulle är vid sidan av sitt arbete på Björkängsgymnasiet och busschaufför ordförande i Somaliska kunskapsföreningen.

– I Kunskapsföreningen hjälper vi barn och vuxna med läxor. Vi lär också ut religionen på ett korrekt sätt. Så att de inte tolkar fel och hamnar på fel spår, blir extremister.

– Jag har inte hört något om att Al Shabaab försöker rekrytera unga män på Norrby. Men jag har hört från en lärare att folk på internet chattar med varandra, har ett rum där de pratar väl om Al Shabaab och att vi måste kriga. Man försöker locka fram ett intresse.

Jama är språkstödjare på Tullengymnasiet. Ingen av dem tror att somaliska föräldrar i Borås känner någon oro över att deras barn ska lockas till den militanta islamistiska rörelsen.

– Kanske lite, säger Abdulle.
– Men vi talar om Al Shabaab med våra ungdomar, precis som vi måste prata om allt som kan vara farligt för dem, säger Jama.

De tror inte heller att det är moskén i sig som lockar fler somalier till Borås, utan möjligheten att umgås med landsmän – precis som när svenskarna emigrerade till USA, säger Jama.

Jama anser det också vara problematiskt med en rapport som drar alla somalier över en kam och ifrågasätter samtidigt varför den över huvud taget gjorts.

Abdulle vittnar om den skepsis och negativism som möter honom och hans landsmän då de försöker finna vägar via olika projekt att hjälpa andra somalier in i samhället.

– Ibland känns det tröstlöst och hopplöst. Ingen tror att vi kan göra ett bra projekt om inte svenskar är med.
– Man blir ju arg. Men jag måste göra något bra, jag vill inte att mina barn ska drabbas av föreställningen om att somalier är dåliga människor, att somalier har svårt att integrera sig, och allt negativt som finns.

– Med mindre resurser och mindre tid kan vi göra mer än i projekt som drivs av en svensk som inte vet vad det handlar om.

BT · PI

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt