söndag 13 februari 2011

Hebys flyktingbarn på plats

HEBY Glädjen är total – de så kallade ensamkommande flyktingbarnen har anlänt till det nedlagda serviceboendet i centrala Heby. Åtta pojkar, killar, män – kalla det vad ni vill – har installerat sig och påbörjat processen för att bli en del av det nya Sverige.

Från Afghanistan, Somalia och Eritrea har de tagit sig ändå till nordligaste Europa. Somliga har sina uppehållstillstånd klara medan andra väntar på besked.

Upsala nya tidning har träffat två av dem: Hassan Sharif, 16 och Ramadan Abdi Nasser, 18. Båda är ifrån Somalia och går i skola i Sala på dagarna. Studier i svenska är det primära men två gånger i veckan har de även matematik.

Vägen till att Heby kommun blivit mottagare för dessa småttingar har varit lång och kantats av problem. Dessa åtta bodde tidigare i Sala tingsrätts före detta kanslilokaler. De nya servicelägenheterna är ett lyft och de visar båda stolt upp sina rum med kök, som de dock ännu inte för använda, först måste de lära sig att hantera dem först.

Här tränas de också till i ansvar och självständighet. De får assistera med matlagning, tvätta egen tvätt, bädda och städa. Ramadan berättar att matlagning och bakning minsann blivit något av en favoritsyssla, och Hassan försökrar att han minsann tvättar sina kläder!

De båda har varit vänner sedan de placerats på flyktingmottagningen i Rimbo, dit de kom omrking månadsskiftet mars-april 2010. Hur de tagit sig ända till Sverige och av vilka skäl vill de inte säga något om, och hänvisar till att de väntar på besked och inte vill störa handläggningen av sina ärenden.

Inne i flyktingboendet fick frågan om Ramadan och Hassan har något de vill framföra till Upsala Nya Tidnings läsare nyss ett svar. De tittade på varandra, och Ramadan svarade, med låg röst:
– Vi behöver hjälp.

UNT

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt