tisdag 1 februari 2011

Det nya Sverige är en skamfläck

SAMHÄLLSUTVECKLING Det fanns en tid på 50-70-talet när invandrare kom hit för att jobba eller möjligen efter att ha mött kärleken, den där blondinen som var på semester. Arbetskraften kom från Italien, f d Jugoslavien m fl länder. Industrin blev ofta deras arbetsplats. De tog i, de slet hårt, de svettades, de gnällde aldrig, de lärde sig svenska, de kom in i gemenskapen, de umgicks utan problem och kärleken ledde till familjer. Integrationen var ett faktum. Dessutom var de ingen ekonomisk belastning. Tvärtom.

Så är det inte längre. I dag är det precis tvärtom. Miljarder går till bidrag tillika måste Sverige hålla kurser – i integration – där man till och med måste avhandla demokrati och vår (självklara syn) på jämställdhet. Senast ut är Katrineholm som nu ska sätta beslöjade muslimska bidragstagare och andra flyktingar i skolbänken för att lära dem samhällsorientering. ”Kursen i samhällsorientering ingår i regeringens reform från den 1 december 2010 som syftar till att påskynda nyanlända invandrares etablering på arbetsmarknaden och i det svenska samhället.”

I detta fallet är det Viadidakt som håller i kurserna. Jan Berthelsen, rektor, välkomnar regeringens initiativ.

- Tanken är god – att få en enhetlig introduktion till det svenska samhället, säger han.

K-Kuriren. Titta på bilden

Samhällsorientering för nyanlända

Nyanländas etablering i Sverige

Den 1 december 2010 trädde den nya reformen för att påskynda nyanlända invandrares etablering i arbets- och samhällslivet i kraft. En ny lag om samhällsorientering och etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare ska finnas med i de nyanländas etableringsplan. Kommunerna ska se till att nyanlända invandrare erbjuds minst 60 timmars samhällsorientering. Varje nyanländ ska utifrån sina egna förutsättningar få professionellt stöd för att så snabbt som möjligt lära sig svenska, komma i arbete och klara sin egen försörjning samt ta del av de rättigheter och skyldigheter som gäller i Sverige.

Länsstyrelserna har uppmanat kommunerna i länet att de ska samarbeta kring samhällsorienteringen. I Sörmland är det Viadidakt som kommer att ansvara för samhällsinformationen, utom i Eskilstuna kommun, som har en egen organisation för detta.

Informationen kommer att läsas in av ett antal samhällskommunikatörer av på arabiska, somaliska, tigrinja, engelska, persiska, ryska och svenska. Kommunikatörerna kommer även att undervisa de nyanlända invandrarna i samhällsinformation.

Informationen och utbildningen kommer ske bland annat med hjälp av lärplattformen I-webben och konferenssystemet Adobe Connect.

Förordning om samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt