lördag 5 februari 2011

Ensamkommande får rätt mot Ödeshögs kommun

ÖDESHÖG I juni 2010 reste ett så kallat ensamkommande flyktingbarn, med den påstådda åldern 18, utomlands för att leta efter sin mor. Finansieringen hade han ordnat med lånade pengar av vänner, vilket resulterade i att socialnämnden drog in hans försörjningsstöd. Nu har kammarrätten sagt sitt i fallet.

Mannen reste under sin semester för att försöka leta reda på sin mor, som ska ha försvunnit under dramatiska omständigheter för tio år sedan.

Via efterforskningar genom Röda korset och internationella TV- och radiokanaler fick han våren 2010 kontakt med en kvinna som senare visade sig vara hans mor och han beslöt sig för att leta upp henne.

Socialnämnden beslutade att mannen fick sin hyra betald under resan men försörjningsstödet skulle dras in då han inte befann sig i landet. Resan var inte heller planerad i samråd med nämnden, som också poängterar att den enskilde ska planera sin ekonomi så även utgifter för resor täcks.

Vidare anser nämnden att han i stället borde ha kontaktat dem och inte lånat pengar av vänner.

Förvaltningsnämnden gick på socialnämndens linje, kammarrätten håller dock inte med och kräver att socialnämnden gör en ny prövning. Enligt rätten har den med ekonomiskt bistånd inte reseförbud och så länge kraven för biståndet uppfylls har han rätt till det.

Corren

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt