torsdag 10 februari 2011

Språktest krav för att få bostad i Nederländerna

NEDERLÄNDERNA I Nederländerna förs just nu en intensiv debatt om ett förslag signerat det liberala partiets talesman i integrationsfrågor, Arjen Lakerveld, som går ut på att stoppa framför allt invandrare från att flytta till vissa stadsdelar och för att få en subventionerad lägenhet måste man ha en inkomst och få godkänt i ett språktest.

– Vi vill sätta stopp för att andra människor med låg inkomst och dåliga chanser kommer till vår stad, säger han.

Förslaget avser fyra eller fem socialt belastade stadsdelar som i dag utgörs av cirka 80 procent av kommunen delvis betalade lägenheter, och för att få rätt att bo i en sådan i framtiden måste man klara åtminstone ett grundläggande språktest.

– Om man man tar del av subventionerade bostäder så kan regeringen begära att man gör en motprestation till samhället och lär sig språket. Vi kanske kan vidta åtgärder mot människor som inte talar språket men ändå vill ha ett boende bekostat av staten, säger han.

Föga förvånande möter förslaget kritik, från bland annat socialdemokratiskt håll, där det kallas ”diskriminerande mot invandrare”. Lakerveld å sin sida hävdar bestämt att han inte alls har för avsikt att diskriminera invandrare och hänvisar till att kravet på en inkomst ska gälla alla, såväl infödda som andra. Han medger dock samtidigt att om förslaget blir verklighet skulle omkring 70-80 procent av dem som nekas att flytta till Haag vara just invandrare.

SR

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt