söndag 20 februari 2011

Friande och mildrande domar i skånsk kopplerihärva

Hovrätten över Skåne och Blekinge

KOPPLERIHÄRVAN I fredags kom domen från hovrätten över Skåne och Blekinge gällande den vidriga kopplerihärvan där ungerska zigenare hänsynslöst sexutnyttjat en mentalt förståndshandikappad 14-årig flicka. Huvudmannen får ett mycket mildrat straff medan två andra frias helt från våldtäkt mot barn. Tingsrätten har tidigare friat ytterligare fem andra män.

Den 14-åriga flickan, som uppges ligga på en 9-årings nivå, hamnade i Rosengård efter att ha rymt från ett fosterhem. Hon kom i kontakt med en av de åtalade och huvudmannen, en 19-årig zigenare som pekades ut som huvudman i härvan. 19-åringen ska sedan ha haft sex med flickan bland annat på en ökänd svartklubb på Norra Grängesbergsgatan 74 i Malmö, i sin lägenhet och på en toalett i Rosengårds centrum. Han ska även ha låtit andra personer i sin bekanskapskrets ha sex med flickan. 14-åringen ska ha sålts vid 20-30 tillfällen för 100-400 kronor per gång. Flickan har vid flera tillfällen försökt vägra men tvingats till sex av männen. Åklagaren rubricerade våldtäkterna som grova på grund av flickans "låga utvecklingsnivå och då hon befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd genom att vara berusad påverkad av narkotika och vaktad."

Totalt åtalades tio utlänningar företrädesvis från Ungern mellan 18 och 67 år. Sju av männen åtalades för grov våldtäkt av barn. Tre av dem åtalades även misstänkta för människohandel alternativt grovt koppleri. Människohandel är oftast kopplad till gränsöverskridande brottslighet, att folk smugglas in i landet och sedan utnyttjas på ett eller annat sätt. Åklagare Ulrika Rogland ville dock få det rättsligt prövat även i det här fallet eftersom hon ansåg att det funnits en viss organisation bakom det hela och att flickan transporterats runt till olika ställen för att utföra sexuella tjänster. En man åtalades för våldtäkt mot barn, en man för människohandel alternativt grovt koppleri, samt ytterligare en man för medhjälp till människohandel alternativt medhjälp till grovt koppleri.

Domstolarnas påföljder

Malmö tingsrätt dömde

Huvudmannen (19-åringen) Grecian Goman, född 1992-02-17, för grovt koppleri till fängelse 1 år. Åtalspunkterna grov misshandel, misshandel, grov våldtäkt mot barn, människohandel ogillades. Han ska betala 30 000 kronor i skadestånd.

Hovrätten

Hovrätten mildrar påföljden för Grecian Goman till koppleri och straffet kortas till tre månaders fängelse.

Tingsrätten

Pavol Izak, född 1975-07-24, medborgare i Slovakien, för våldtäkt mot barn, grovt koppleri till fängelse 3 år sex månader. Åtalspunkten människohandel ogillas. Ska solidariskt med Goman betala 30 000 kronor i skadestånd. Den tilltalade utvisas ur riket och förbjuds att återvända hit före 2020-11-02. Överträdelse av förbudet kan medföra fängelse i högst 1 år.

Hovrätten

Domstolen friar Pavol Izak.

Tingsrätten

Marcin Jozef Kramosz, född 1959-04-28, medborgare i Polen, för våldtäkt mot barn till fängelse 2 år. Han ska betala flickan skadestånd med 85 000 kronor. Den tilltalade utvisas ur riket och förbjuds att återvända hit före 2020-11-02. Överträdelse av förbudet kan medföra fängelse i högst 1 år.

Hovrätten

Domstolen friar Marcin Jozef Kramosz.

Tingsrätten

Luai Ghoneim, född 1993-08-15, för köp av sexuell tjänst till dagsböter 50 å 50 kr. Åtalspunkten våldtäkt mot barn ogillas.

Hovrätten

Domstolen sänker bötesbeloppet till 40 dagsböter å 50 kr. Men då han satt häktad i nästan fjorton dagar anses bötesbeloppet betalt.

Inget skadestånd

Hovrättens dom innebär också att den 14-åriga flickan blir utan skadestånd. Det utnyttjande som hon utsatts för genom huvudmannen Gomans koppleri bedöms inte ha varit en tillräckligt allvarlig integritetskränkning.

Rätten såg det också som en stor brist att flickan inte hördes inför domstolen medtanke på att hennes trovärdighet och möjligheten att bedöma hennes ålder och mognad av mognad varit så centrala i målet. Inte heller i något av de inspelade förhören som hovrätten tagit del av har flickan kunnat lämna en spontana och sammanhållen berättelse. I förhören förekommer dessutom motstridiga och felaktiga uppgifter.

Tidigare friade i tingsrätten

Csaba Sztojka, född 1985, medborgare i Ungern
Richard Kulcsar, född 1987, medborgare i Ungern
Juraj Florelund, född 1979
Zdravko Nikulic, född 1992
Hasib Klicic, född 1943

Tingsrätten ansåg inte att åtalet kunde styrkas mot de fem.

PDF

Tingsrätten dom

Koppling till målet

Den först tillsatte domaren Monica Nebelius hoppade av sitt uppdrag efter att grova hot riktats mot henne och hennes familj. Även åklagaren Ulrika Rogland och en polisman som arbetade med fallet fick motta flera telefonhot. Den som hotade var den 36-åriga pappan till huvudmannen/hallicken Grecian Goman.

Malmö tingsrätt dömde

Grzegorz Burianski, född 1974-07-02 och hemmahörande i Malmö för hot mot tjänsteman till fyra månaders fängelse. Han dömdes också att betala 20.000 kronor i skadestånd till åklagaren. Däremot prutade tingsrätten på polismannens lika högt yrkade skadestånd och han fick bara 15.000 kronor. Skälet därtill uppgav tingsrätten vara att han som polis får anses ha en högre beredskap mot hot som dessa.

Tingsrätten kunde konstatera att den dömde Grzegorz Burianski flera gånger hade kontaktat både åklagaren och polismannen med anledning av att hans släkting var frihetsberövad. Tingsrätten menade också att det var uppenbart att det som sades för åklagaren framstod som hot för de åtgärder hon vidtagit i sin myndighetsutövning. Uttalandena har uppenbart varit till för att göra henne rädd för sin egen säkerhet, och de åtgärder som vidtagits för att skydda henne visar också att hotet varit allvarligt. Det måste ha stått klart för Grzegorz Burianski att hans uttalande skulle uppfattas som ett allvarligt hot, skriver tingsrätten i domen.

Grecian Gomans mycket unga hustru dömdes också.

Bashayir Abbas Fadel, född 1992-02-10 och hemmahörande i Malmö, för förolämpning till 75 dagsböter. Åtalspunkten hot mot tjänsteman ogillades för hennes del.

Tingsrätten ansåg inte att det var utrett och bevisat vad hon sagt till polismannen när hon ringde upp honom. Hennes uttalande om att han "hade en djävul i sig" kunde därför enligt tingsrätten inte bedömas som ett hot. Att hon vid ett annat tillfälle skrek "jävla hora" till åklagaren utanför en rättssal ansågs inte heller bevisat ha samband med att åklagaren väckt åtal mot hennes släkting, enligt tingsrätten. Det bedömdes inte som förgripelse mot tjänsteman och hon dömdes i stället för brottet förolämpning.

Den första kopplerihärvan

Under 2009 uppdagades den första tonåriga kopplerihärvan i Malmö med ett snarliknande upplägg. En 14-årig flicka såldes till hundratalet män under tre månaders tid hösten 2008. Hennes hallickar var två tonåriga zigenartjejer.

En av dem Bashayir Abbas Fadel, i media kallad "den höggravida 17-åringen". Hon dömdes i januari 2010 till ungdomsvård i tio månader för koppleri, grovt brott, samt olaga frihetsberövande, olaga tvång, rån och övergrepp i rättssak. Domen överklagades och Bashayir Abbas Fadel fick mildrat straff till öppen vård med 150 timmars ungdomstjänst tack vare att hon just blivit mamma.

Bashayir Abbas Fadel har också en syster som ska heta Dani eller liknande. Hon är en av tjejerna som misshandlar en utsatt tjej i videon i denna post.

De två andra i kopplerihärvan förra året var

Jasminka Hidanovic, född 1990-05-19. Medborgare i Bosnien-Hercegovina (flicka, 19-åringen i media), dömd för koppleri till skyddstillsyn med 180 timmars samhällstjänst. Om fängelse i stället hade valts hade straffet blivit åtta månader.

Den manlige utpekade hallicken Kemo Ferhatovic, född 1989-07-07, friades men dömdes istället av zigenarnas egen domstol, "Romani kris". Straffet blev två års uteslutning ur den romska gemenskapen och ett stort bötesbelopp till den utnyttjade flickans familj.

Uppdrag Granskning tog i höstas upp fallet med den 14-åriga förståndshandikappade zigenarflickan, kallad Rosanna av SVT. Fokus låg på att socialtjänsten inte upptäckte eller brydde sig om den utsatta flickans situation. Även Jasminka Hidanovic intervjuades, uppflugen i en soffa, där hon ”blurrad” försöker ursäkta sin roll i härvan. Hon menade att man behövde pengar till cigaretter och leva gott. Hon levererade även en vag ursäkt till den unga flickan.

Övrigt

Under förhandlingarna i den senaste härvan med huvudmannen Goman och övriga zigenare hade man kallat en del vittnen från utlandet. En av dem drog en riktig rövarhistoria om utlägg man haft för att ens kunna resa till Sverige.

Det förekom även flera slagsmål mellan zigenarfraktioner både utanför och innanför tingsrätten. Polisen och vakter ingrep ett antal gånger när både kvinnor och män rök ihop.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt