onsdag 9 februari 2011

Stopp för 28 meter höga minareter

ALBY Planerna på 28 meter höga minareter i Alby, en mångkulturell kommundel i Botkyrka söder om Stockholm, har gått i stöpet sedan länsstyrelsen sagt nej. Tidigare har samhällsbyggnadsnämnden gjort klart att man inte ansåg minareterna som ett problem, trots att fastigheterna i området endast får vara högst elva meter enligt detaljplanen, det sågs som en ”mindre avvikelse”.

I höstas sa Peter Nyberg (S) att ”majoriteten i nämnden gärna ser att Botkyrkas bebyggelse uttrycker den mångfald som finns i kommunen” och att minareterna då ansågs vara i i linje med detaljplanens syfte.

Den borgerliga oppositionen motsatte sig planerna och nu får de stöd av länsstyrelsen.

- Vi delar inte kommunens uppfattning, säger Annika Israelsson, handläggare på länsstyrelsen till tidningen i Mitt i Botkyrka/Salem.

- Minareten är en viktig del symbol för moskén, islam och vår kultur, så vi är besvikna, men nu har man tagit ett beslut och det får vi bara acceptera, säger Hamza Bal på stiftelsen till tidningen.

En ny ansökan om bygglov för allaktivitetshuset i industriområdet Eriksberg kommer nu att göras, denna gång utan minareter.

Dagen · PI

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt