måndag 21 februari 2011

Migrationsverket stoppar alla utvisningar till Libyen

LIBYEN Migrationsverket stoppar nu alla avvisningar och utvisningar till Libyen på grund av det aktuella säkerhetsläget i landet. Mikael Ribbenvik på Migrationsverket säger att man följer utvecklingen. Hittills i år har 47 libyska medborgare sökt asyl i Sverige och under hela fjolåret sökte 311 libyer asyl.

Upproret i Libyen

Inspirerade av upproret i Tunisien och Egypten har tusentals oppositionella nu vädrat morgonluft och vill ha bort den islamistiska diktatorn Muammar Kadaffi. Han har nu flytt landet. Det är oklart var Kadaffi befinner sig. Under kvällen gick rykten om att han flytt, möjligen till den vänsterextrema presidenten Hugo Chavez i Venezuela.

Kadaffis son gick ut i natt i ett TV-tal och varnade för inbördeskrig vilket USA, FN och EU nu fördömer. Regimen drar sig inte heller för att döda urskilljningslöst. Hundratals har skjutits till döds och tusentals skadats. Regimens armé har idag satt in stridsflyg som beskjutit demonstranter. Men två av stridspiloterna tillika överstar fick nog och deserterade på eftermiddagen. De båda satte kurs mot Malta (EU-medlem) och landade där utan tillstånd. Piloterna greps av säkerhetspersonal och förhörs nu.

Priset på råolja steg kraftigt på måndagen sedan Mellanöstern-oron fortsatt att prägla marknaden, i huvudsak på grund av att oroligheterna i Libyen trappats upp ytterligare. Även bas- och ädelmetallerna noterade högre priser.

Kadaffi fick förra året till stånd genom ren utpressning ett avtal där han lovade att stoppa illegala immigranter till EU om han fick fem miljarder dollar. EU gick med på det. Muammar Kadaffi har även en direkt koppling till Malmö. För några år sedan köpte han Islamic Center för 35 miljoner kronor. Moskén säger sig vara liberal. Men Muammar Kadaffi har själv sagt att islam ska spridas över hela världen och de som motsätter sig detta går det illa för.

SR om Libyen

Allt fler tecken tyder på att tiden håller på att rinna ut också för en av arabvärlden hårdföraste diktatorer överste Moammar Kadaffi. Landet som har världens enda flagga utan symboler, men som ironisk nog är grön precis som den iranska gröna rörelse som i mångt och mycket inspirerat hela revolten i Arabvärlden.

Oljan har fyllt på diktatorn Moammar Kadaffis kassakistor i fyra decennier. Över 40 år av hårdfört styre, sedan Kadaffi tog makten i en militärkupp 1969. Men oljeinkomsterna har inte bara berikat släkten Kadaffi, den har också förvandlat Libyen från ett folk av fattiga analfabeter till högutbildade med gratis skolor och universitet. Men samma olja kan vara den som fäller Kadaffi när två av landets mäktiga stamledar från al-Warfalla och Al Zuwaya öppet visat sitt motstånd.

Al Zuwaya kontrollerar Libyens östra del och hotar nu att kapa oljeexporten. Sprickor syns också inom den styrande eliten där höga regeringstjänstemän avgått och kritiserat det blodiga våld som använts mot dem som protesterat. Demonstranter har skjutits rakt i huvudet eller hjärtat, rena avrättningar.

Senast vädjade en fd regeringstalesman Mohamed Bayou till Moammar Khadaffis son Saif al-Islam att inleda dialog med oppositionen. Något al-Islam inte verkar vara beredd på alls. Saif al-Islam är utbildad ekonom i London, men hans retorik i ett tv-tal saknade försonande drag. Före överste Kadaffi tog makten 1969 var Libyen ett kungadöme med en historia av ockupationer, den osmanska, den brittiska och den italienska. Men den nationella identiteten har alltid kommit i andra hand, istället har människor framförallt identifierat sig med sin stam. Och det har inte Kadaffi lyckats förändra med sitt nationsbygge.

SRBBCAl Jazeera

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt