onsdag 2 februari 2011

Katri Linna offras på islamofobins altare

SMÖRJA Kitimbwa Sabuni. Muslimska mänskliga rättighetskommittén. DO. Katri Linna. Islamofobi. Mer än så behöver inte sägas.

Nu har Linna plockats bort från sin position med hjälp av ett drev som tagit sig uttryck på många olika sätt för att dölja den verkliga anledningen till indignationen som är att hon utmanat idén om ett antirasistiskt Sverige och upplevs ”stå på muslimers sida”.

Efter att drevet gick igång fanns det ingen ända på ansträngningarna man gick till för att hitta fel på Linna och då folkpartiledaren Jan Björklund efter DO:s utlåtande i nikabärendet gick ut och sa att nikab inte hör hemma i den svenska skolan borde man kanske förstått att hennes dagar var räknade. Sett i efterhand var det nog bara en tidsfråga tills den folkpartistiske integrationsministern ansåg sig ha tillräckligt på fötterna för att ta till den extraordinära åtgärden att avskeda en myndighetschef med fyra år kvar på sitt förordnande.

[...]

Drevet mot Katri Linna måste ses för vad det är; ett straff för hennes ställningstagande i nikabärendet och att hon drivit den så kallade handskakningsdomen. I båda fallen har svenska muslimer med stöd av den grundlagstadgade religionsfriheten fått rätt mot de som velat begränsa deras rättigheter. Båda avgörandena väckte enorm upprördhet på ledarsidor och bland politiker även om de måste ses som ganska obetydande symbolfrågor ur samhällssynpunkt som knappast innebär orimliga belastningar på majoritetssvenskar som tvingas stå ut med dessa ”oanpassliga” svenska muslimer som vägrar visa näsan på kommando och skaka hand.

Katri Linnas brott är att hon stått upp för de mänskliga rättigheterna utbildning och religionsfrihet och arbetat för att upprätthålla diskrimineringslagstiftningen. Meddelandet som skickats i och med att hon nu i praktiken avskedats är klart och tydligt. Den som uppfattas som muslimkramare får betala ett pris. Katri Linna har precis betalat det.

Newsmill

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt