fredag 18 februari 2011

Semesterförbud föreslås för flyktingar

NORGE Arbeiderpartiets integrationsråd föreslår att invandrare som beviljats asyl i Norge förbjuds att återvända till hemlandet på semester under de fem första åren, och överträdelser skulle resultera i utvisning.

Utrikesminister och ledare för integrationsrådet, Jonas Gahr Støre, säger att ifall man varit så utsatt och förföljd och beviljats asyl är det väldigt märkligt om man då ska kunna resa tillbaka på semester kort tid efter.

Han menar att asylrätten urholkas om flyktingar semestrar i hemlandet. Målet med åtstramningen är att ogrundade asylsökningar ska sållas bort.

- Jag tror att historien om mulla Krekar, som fick uppehållstillstånd i Norge, men varit tillbaka i Irak och bedrivit gerillakrig strider mot folks rättsuppfattning, säger Gahr Støre.

Kari Helene Partapuoli, ledare för Antirasistisk Senter, säger att förbudet är en särskild överenskommelse som reducerar rättigheterna för människor med lagligt uppehälle. Vidare menar hon att förslaget är diskriminerande, misstänkliggör flyktingar och kallar det ”en totalt onödig kontroll av folk med lagligt uppehälle”.

- Detta liknar skräcksystemet vi ser i Danmark. Det skapar andra klassens medborgare, säger hon.

VG

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt