torsdag 3 februari 2011

Danmark mest demokratiska landet i västvärlden

DANMARK Till såväl Danmarksexperten Lena Sundströms och svenska politikers och journalisters stora förtret har landet de besatt talar om som det avskräckande exemplet (när resten av Norden och Europa ironiskt nog gör precis tvärtom) precis utsetts till västvärldens mest demokratiska land.

I det tyska nyhetsmagasinet Der Spiegels senaste nummer presenteras en undersökning av schweiziska och tyska forskare som undersökt 30 demokratier. Slutsatsen är att Danmark ligger i topp, före länder som Schweiz, Sverige och USA. Forskarna är hemmahörande på universitetet i Zürich och ett forskningscenter i Berlin.

I det så kallade demokratiindexet får Danmark 88,3 poäng medan Norge får 82,1, Sverige 82,9 och Finland 87,7. I Schweiz, där många folkomröstningar genomförs varje år, får bara 67,8 poäng och Storbritannien ligger i botten med 44,6. I mittfältet hittas Tyskland med 73,2 poäng.

I de 30 länderna som ingått i undersökningen har forskarna utgått från omkring 100 indikatorer som rör sig om frihet, jämlikhet och kontroll. Kategorier som individuella rättigheter, rättsstatlighet, öppenhet, insyn, politisk konkurrens, åtskillnad mellan den lagstiftande, verkställande och dömande makten samt regeringens kompetens har också varit avgörande.

Även i förhållande till länder utanför Europa, som Kanada, USA och Nya Zeeland, står sig Danmark starkt.

De allra sämsta placeringarna får Polen, Sydafrika och Costa Rica.

Berlingske

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt