fredag 4 februari 2011

Rosengård ska räddas med multikultibazar

ROSENGÅRD Stadsdelsfullmäktiges ordförande i Rosengård, Andreas Konstantinides (S), har som vi berättade i måndags stora planer på att försöka förbättra sin stadsdels rykte. Då handlade det om en manifestation där man ville visa att man fått nog av våldet. Nu är det dags för nästa steg – en multikultibazar med diverse exotiska inslag.

Planerna på bazaren är långt gångna och nu söker man efter lämpliga lokaler, minst 2000 kvadratmeter behövs. Liknande projekt ska ha utförts i flera andra europeiska länder, exempelvis Danmark, Norge och Nederländerna, med positiva resultat. De som förväntas att hålla i det hela är utlandsfödda.

– Det kan inte vara så att somalier i andra länder är i full sysselsättning medan det i Sverige är 80 procents arbetslöshet för denna grupp.
– Då är det något som är fel, säger han.

Enligt Konstantinides är det inte arbetsmarknaden det är fel på, men den skapar hinder för människor med icke-svensk bakgrund. Språket är också något som spelar in.

– Det är egentligen inte diskriminering men det moderna svenska samhället lämnar inga möjligheter för de här människorna. Då är det samhällets ansvar att skapa möjlig sysselsättning i stället för att de går hemma på socialbidrag, säger han.

Politikerna har redan gett sin välsignelse för en ansökan om ekonomiskt bistånd från Europeiska socialfonden och samtal förs redan med lämpliga fastighetsägare. Intresset sägs vara stort, många vill vara med, nästan för många, säger Konstantinides.

– Jag har fått massa samtal från kvinnor som vill starta eget inom områden där de kan hävda sig, som inom städning och bakeri. Det är en förutfattad mening att dessa människor inte vill jobba, säger han.

Inklusion, tolerans mångfald och närproducerat ska styra konceptet.

En scen där det mångkulturella ska också inrymmas i lokalerna.

– Där ska svensk folkmusik samsas med Afghansk. Det kommer bli en stor turistattraktion, säger Konstantinides.

Skånskan

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt