söndag 6 mars 2011

Varning för falska poliser och hemtjänstpersonal

ÅLDRINGSBROTT Polisen går nu ut med en varning för kriminella som riktar in sig på äldre kvinnor i både Stockholms södra förorter och Malmö. I Stockholm utger de sig för att vara poliser med syfte att komma över uppgifter om deras bankkonton och länsa dem medan samma slags förövare i Malmö påstår sig komma från hemtjänsten och på så sätt ta sig in i bostaden.

Stockholm

Ligan har slagit till flera gånger på bara några dagar. Senast i lördags blev två äldre kvinnor i Bredäng, en ökänd förort med högt nysvenskt kapital, drabbade. I torsdags var det en kvinna i Midsommarkransen.

– Det är fruktansvärt fult gjort, säger Ulf Lindgren på Stockholmspolisen till Sveriges Nyheter.

Tillvägagångssättet ser ut på samma sätt. Först ringer de upp offret ifråga och hävdar att ett problem uppstått med deras bankkonto och att två poliser ska skickas ut för att komma tillrätta med det hela. På plats luras kvinnorna av koder och andra kontouppgifter.

– Det här inget sätt som polisen arbetar på. Vi ringer aldrig upp människor på det här viset. Om de ringer ska man kontakta polisen omedelbart. Vi vill vara på plats samtidigt när männen kommer, säger Ulf Lindgren.

Malmö

Även längre söderut härjar åldringsrånare. Under januari och februari har så många som ett fyrtiotal misstänkta fall rapporterats. Inte en enda gärningsman har dock gripits. Willy Persson, tillförordnad chef på spaningssektionen som utreder brotten, är inte överraskad.

– Jag har haft på känn att det varit ovanligt många. Vi har sannolikt ett par ligor som härjar, samtidigt som vi har lite personal att förfoga över. Stöldbrott är inte prioriterat jämfört med exempelvis våldsbrott.

Han säger sig ha märkt att rånarna blir alltmer sluga. På Rosengård finns just nu en trend där förövarna utger sig för att komma från hemtjänsten. I så många som hälften av alla åldringsbrott anmälda i år har gärningsmännen uppgett att de kommer från just hemtjänsten eller annan vårdinrättning.

– Förövarna följer efter hemtjänsten på deras vanliga rundor och smiter in till vårdtagare efter att personalen lämnat, säger Willy Persson.

Persson uppmanar nu äldre kvinnor att vara misstänksamma mot främmande personer, och om någon uppger sig komma från hemtjänsten ska man begära att få se legitimation. Dessutom ska man vara extra misstänksam mot okända personer som visar en överdriver vänlighet.

– Många både ser och hör dåligt, det inte säkert att de drabbade ens upptäcker att de blivit utsatta förrän efter flera dagar.

– Äldre personer är inte så misstänksamma som de borde. Vissa känner säkert att det är jobbigt att misstänka sin omgivning.

Persson konstaterar att dessa ligor saknar några som helst skrupler och att de äldre kvinnorna är en tacksam grupp att rikta in sig på. Dock har polisen nu vissa uppgifter som gör att de hoppas kunna gripa ett par personer som misstänks ha ägnat sig åt denna typ av verksamhet.

Han uppmanar alla som blivit uppsökta i hemmet av okända personer att kontakta polisen.

– Även om personerna inte blivit insläppta är vi måna om att få in anmälningar. Kanske kan vi få signalement att arbeta vidare på eller hitta kopplingar till brott i närområdet som blivit fullbordade.

Enligt uppgift ska det i de flesta fallen röra sig om zigenare, både i Stockholm och Malmö.

Har du sett något misstänkt? Kontakta polisen på 114 14.

SvD · SDS



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt