söndag 6 mars 2011

Maria Wetterstrand ljuger: Det är inte olagligt att vistas i Sverige utan papper

LÖGNAKTIG RIKSDAGSLEDAMOT I TV4:s chatt häromdagen svarade Miljöpartiets avgående språkrör Maria Wetterstrand på tittarnas frågor. Så som riksdagsledamot bör man då ha klart för sig vilka lagar och regler som gäller, i detta fallet om de illegala. PI skrev även häromdagen att det kan straffa sig, om man kvarstannar i landet, trots att ett avvisnings- eller utvisningsbeslut vunnit laga kraft, till böter eller fängelse i högst ett år. Men Maria Wetterstrand påstod det rakt motsatta.

Från chatten:

Stig Yngve: Hur kan det komma sig att de regeringen + miljöpartiet kan strunta i de lagar ni själva varit med om att införa, nämligen lagen om att inte vistas i landet efter en avvisningsdom. Vet ni vad ni håller på med? Kan jag som medborgare strunta i lagen?

Maria Wetterstrand: Det är inte olagligt att vistas i Sverige utan papper. Ej heller att hålla sig undan från polisen eller ens att gömma flyktingar. Däremot är det en av de värsta situationerna att leva i eftersom du ofta står helt utan rättigheter. Jag tror inte att människor väljer detta frivilligt. Inte ens om de får rätt till sjukvård. Tänk dig själv att leva utan papper i ett annat land, utan rätt till social trygghet, utan möjlighet att arbeta vitt, utan möjlighet att ta lån eller få ett kontrakt på en lägenhet. Jag säger det igen. Det är inget man gör för att det är kul. Och nej, du som medborgare bör inte strunta i lagen. Inte jag heller.

Lagen säger något annat

Detta är alltså fel. Antingen ljuger Wetterstrand för den chattande tittaren eller så är hon helt okunnig. Om man ska vistas lagligt i landet måste man ha både pass och uppehållstillstånd. Så här säger utlänningslagen (2005:716):

15 § En polismyndighets beslut om avvisning, Migrationsverkets beslut om avvisning enligt 8 kap. 4 § andra stycket, Migrationsverkets beslut om avvisning med omedelbar verkställighet och en allmän domstols lagakraftvunna beslut om utvisning på grund av brott ska verkställas snarast möjligt.
 I andra fall ska en utlänning som avvisas lämna landet inom två veckor och en utlänning som utvisas lämna landet inom fyra veckor efter det att beslutet vann laga kraft, om inte annat bestämts i beslutet.
 Om utlänningen inte lämnar landet inom den föreskrivna tiden eller det måste antas att utlänningen inte har för avsikt att frivilligt lämna landet inom denna tid, ska beslutet verkställas snarast möjligt av den myndighet som enligt 14 § är ansvarig för verkställigheten.

Vidare är det både olagligt och straffbart att ta sig in i Sverige och vistas i Sverige utan tillstånd. Utlänningslagens kap 20, Bestämmelser om straff mm:

1 § Till böter döms en utlänning som uppsåtligen eller av oaktsamhet uppehåller sig i Sverige utan föreskrivet tillstånd och utan att utlänningen har ansökt om ett sådant tillstånd eller en förundersökningsledare har ansökt om tidsbegränsat uppehållstillstånd för utlänningen med stöd av 5 kap. 15 §. I ringa fall skall åtal för brott enligt denna paragraf inte väckas annat än om det är motiverat från allmän synpunkt.

2 § Till fängelse i högst ett år eller, om brottet är ringa, till böter döms en utlänning som uppsåtligen uppehåller sig i Sverige fastän han eller hon enligt ett verkställt beslut om utvisning enligt 8 kap. 8 § eller motsvarande beslut enligt äldre lag inte har haft rätt att återvända hit. Bestämmelserna i första stycket gäller inte om utlänningen har flytt hit av skäl som avses i 4 kap. 1, 2 eller 2 a §. I ringa fall ska åtal för brott enligt första stycket inte väckas annat än om det är motiverat från allmän synpunkt. Lag (2009:1542). Ändrad 2009-02-03 gm SFS 2009:16, ikraft 2009-04-01 Ändrad 2009-12-30 gm SFS 2009:1542, ikraft 2010-01-01, överg.best.

3 § Till böter döms en utlänning som uppsåtligen eller av oaktsamhet har anställning eller bedriver verksamhet som kräver arbetstillstånd, utan att inneha ett sådant tillstånd.

4 § Till böter eller fängelse i högst ett år döms en utlänning som uppsåtligen på ett otillåtet sätt passerar en yttre gräns enligt Schengenkonventionen.

Med god hjälp från Merit Wager



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt