torsdag 10 mars 2011

Somalier ska jobba i skogen

SOMALIER I SKOGEN Omarrondering innebär att nya fastighetsgränser måste dras. Det är den korta och förståeliga versionen. Den längre innebär följande enligt Lantmäteriet: Omarrondering är en lantmäteriförrättning som syftar till att skapa större och mer praktiska skogsskiften, genom att man byter mark mellan fastigheter. En omarrondering kan även omfatta åkermark. Alla skogsskiften värderas och värdeskillnaden mellan det nya markinnehavet och det gamla regleras genom kontanta likvider.

Ovan är precis vad Lantmäteriet och Skogsstyrelsen ska göra framöver i Dalaskogarna och till det behöver man projektanställd personal som ska röja och hugga skog. Samtidigt går det några tusen somalier och andra flyktingar arbetslösa i Borlänge.

Man har därför lierat sig med AF och Borlänge kommun i ett integrationsprojekt för att hitta 25 stycken lämpliga. 100 arbetssökande sökte tjänsterna och man gallrade sedan ut de ”lämpade” för skogsarbetet. Bra språkkunskaper och god fysik spelade roll i urvalet, men även den sökandes motivation. Anställningen gäller från april till oktober.

Nu har man påbörjat teoretisk utbildning om säkerheten, utrustningen, hur man klär sig och fördelen att ha en fästingplockare med sig. I nästa vecka ska man gå på det praktiska; att hantera en röjsåg och motorsåg.

I ett konferensrum på TjärnKraft i Tjärna Ängar står Kent Persson och går igenom säkerhetsföreskrifter vid motorsågning. Eleverna kommer från Säter och Borlänge med omnejd. Ett tjugotal är från Somalia och någon från Irak. En tolk översätter till somaliska.

- Man ska bära säkerhetsutrustningen och skyddskläder oavsett om det är så hett att man smälter bort, säger Kent Persson.

Två är somaliska kvinnor med slöjor.

- Jag ska jobba i skogen för första gången, berättar Qadra Guumbe, som tror att det kan bli ett svårt jobb

Även Araeyeh Ali Arreh ser fram emot att få arbeta.

- Det ska bli spännande. Vi vill jobba, känner man inte lust inför det här jobbet kanske man slarvar och det är inte bra, säger han.

Maye Mawlid, Mohamud Hirsi och Khadija Salad är tre somaliska män som fått jobb i skogen.

- Vi är tacksamma att Borlänge kommun och skogsstyrelsen ger oss chansen. Nu kan vi bryta bilden som en del svenskar har om oss, säger Mohamud Hirsi.

Mohamud och hans vänner är tacksamma att de får jobba och delta i utvecklingen.

- Vi vill vara med och utveckla Dalarna och hoppas att få fler chanser efter det här projektet, säger Mohamud.

- Många har en felaktig bild att vi gillar att sitta och ta emot socialbidrag, det här ger oss chansen att ändra den bilden, säger han.

Maye Mawlid gillar det han hört hittills i utbildningen.

-Det är mycket att lära, säger Maye som tidigare arbetat som städare på SSAB.

I Somalia jobbade han inom jordbruket, men det här med motorsåg och röjning är nytt.
- Det blir första gången och det ska bli spännande, säger Mawlid.

Hela gänget
DT



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt