fredag 11 mars 2011

Könssegregerat i Rosengårds nya badhus

MALMÖ Nyligen invigdes den nya simhallen i Rosengård som kommer att ha könssegregerad verksamhet på tisdags-, torsdagskvällar samt lördagar av religiösa, kulturella eller andra skäl. Även personalen under dessa dagar ska bestå av enbart kvinnor.

Med den könssegregerade simningen, kvinnlig personal och gardiner för fönstren är syftet att öka simkunnigheten bland kvinnor som av religiösa, kulturella eller andra skäl inte vill bada tillsammans med män. Här finns även tre enskilda duschrum för badande som inte vill duscha i grupp.

- Flera hundra kvinnor har redan anmält sig. Det känns verkligen bra. Särskilt eftersom simkunnigheten även bland vuxna i Rosengård är väldigt dålig, säger Bianca Gustavsson, sektionschef på Rosengårdsbadet.

Hon har kämpat för att badet ska förses med lamellgardiner. Försök med ett renodlat kvinnligt badhus tidigare har inte kunnat genomföras då fönstren behövt täckas med provisoriska tygstycken.

Sedan ett par år tillbaka är simkunnighet ett krav för kompletta betyg i årskurs nio och bland femteklassarna i Rosengård är det endast 20 procent som kan simma.

- Rosengårdsbadet ger möjligheter som tidigare har saknats. Vi har kvinnor hela vägen från Skurup och Hässleholm som har anmält sig till simundervisningen här, säger Anneli Olsson, breddansvarig hos simklubben Ran.

Även Limhamns och Malmö simsällskap kommer att erbjuda könssegregerad somundervisning med enbart kvinnlig personal.

- En av våra satsningar är en simskola för tjejer i åldern 8-88 år. Tanken är att flera generationer ska kunna gå tillsammans. Män kommer inte in i lokalen om det inte larmas om en stor olycka, säger Anki Sandberg, breddansvarig i klubben.

SDS



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt