tisdag 8 mars 2011

Dubbelmordet i Södertälje: 12 män häktade

DUBBELMORD Apropå polisens storsatsning att knäcka maffialiknande strukturer i Södertälje. Den maffia man talar om är syrianska ”Södertäljenätverket” eller ”Brödraskapet”. Syrianledaren är Bernard "Berno" Khouri, 30 år. En artikel i tidningen Café beskrev redan 2006 hur Södertäljenätverket, enligt polisens talesman Lennart Kanth, i princip tagit över staden. Polisen rår inte på denna hermetiska maktstruktur i Södertälje, enligt Kanth, som tillägger att inte heller Hells Angels eller Bandidos på allvar vågar etablera sig i Södertälje. Polisens pågående insats med syftet att knäcka maffian i Södertälje är döpt till Tore – efter skottdramat på Torekällgatan den 2 april förra året (se längre ner).

Dubbelmordet

Tolv män  från detta nätverk sitter nu häktade, misstänkta för delaktighet i dubbelmordet på Eddie och Yaacoub Zaki Moussa. Ledaren "Berno" sitter gripen i Frankrike och misstänks för att ha anstiftat dubbelmordet. Han är begärd utlämnad till Sverige.

Natten mot den 1 juli 2010 stormade tre gärningsmän in på svartklubben Oasen i Ronna Centrum i Södertälje, där det bedrevs "kafé- och föreningsverksamhet", trots den sena timmen. Man sköt ihjäl fotbollspelaren i Assyriska FF, Eddie Moussa, född 1984 samt dennes bror Yaacoub Zaki Moussa, född 1969. En man i 50-årsåldern skottskadades. Larmet till polisen inkom 02.20. Gärningsmännen flydde på mopeder som sedan hittades utbrända i närheten. Även ett automatvapen hittades uppbränt.

Yaacob uppges ha varit den egentliga "ägaren" till den illegala spelklubben som inhystes på Oasen men drevs av sin kriminelle bror Dany Zaki Moussa, ledare för lokala X-Team, supporterförening till multietniska brottsorganisationen Bandidos. Dany befann sig också på Oasen, men var inte i rummet när skotten föll. Dany Moussa/X-team ligger sedan länge i konflikt med "Syrianska brödraskapet/Södertäljenätverket". Dessa har numera drivit ut Moussas X-team gäng från staden, och Dany Zaki Moussa har flytt fältet.

Torekällgatan

Upprinnelsen till dubbelmordet ska enligt polisen ligga i en skottlossning långfredagen den 2 april förra året på Torekällgatan i centrala Södertälje. Då satt Bernard Khouri och två andra i en bil. Bernard gick ur för att köpa en hamburgare och det räddade honom. De två andra skadades svårt av ett stort antal skott med halvautomatiska pistoler och eventuellt en AK-47 Kalasjnikov. Männen hade träffats i bröstet, ansiktet, buken och armarna. Båda fördes till sjukhuset i Södertälje, men flyttades sedam till Karolinska i Solna där de stod under massiv polisbevakning. Båda två är välkända av polisen och tillhör det grovt kriminella syrianska nätverket i Södertälje som på olika sätt är inblandade i våldsamma konflikter och allehanda brottslighet.

Den ene som sköts var Metin Ok, född 1972. Han och hans bror Bulent Ok återfinns i ledarskiktet av syriangänget. Metin Ok, som skottskadades i ­mage och armarna, avvek från sjukhuset och flydde till okänd ort eller land. Den andre som sköts är en 27-åring som fick en kula i ryggraden och en kula i käkbenet. Han ska vara kusin till Bernard ”Berno” Khouri. Som en hämnd för skotten misstänkts ”Berno” ha beordrat dubbelmordet på bröderna Moussa.

De häktade för dubbelmordet

Frankrike
Bernard ”Berno” Khouri, gängledaren. Anstiftan till mord, bestrider

Sverige
Christopher Kücükkaya, medhjälp till mord, bestrider
Peter Lahdo, medhjälp, bestrider
Ludvig Onvel, medhjälp, bestrider
Martin Öner, medhjälp, bestrider
Deniel Altinkaya, medhjälp, bestrider
Abraham Aho, medhjälp, bestrider
Charbel Kassab, medhjälp, bestrider, ”förekommer inte längre kollisionsfara”
Gabi Kourkis, medhjälp, bestrids
Housib Khado, medhjälp, bestrider
Dani Ibrahim, medhjälp, bestrider
Özcan Öner, medhjälp, bestrider

Åklagare Marcus Ekman, Södertörns åklagarkammare är förundersökningsledare och utredningen bedrivs vid Länskriminalpolisen i Stockholm.

Södertälje tingsrätt, mål nr kommer

Tidigare mord

Den grovt kriminelle Mohaned Ali, född 1984-11-01, kallad K-Sigge och från Gottsunda i Uppsala, sköts till döds på nära håll inför en massa vittnen av en maskerad man inne på svartklubben Oasen i Ronna natten till den 23 december 2009. Mohaned var medlem i X-team (Bandidos) och livvakt åt den lokale ledaren för X-team, Dany Zaki Moussa. Polisen grep senare en misstänkt som häktades på sannolika skäl för mord. Denne åtalades men friades:

Abraham Aho, född 1991, tillhör det syrianska nätverket. Idag återfinns han bland de häktade för dubbelmordet.

Södertälje tingsrätt, mål nr B 16304-09

Enligt samstämmiga poliskällor var skotten på Torekällgatan en hämnd av X-team för mordet på K-Sigge. Vilket sedan ledde till ny hämnd: dubbelmordet på bröderna Moussa.



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt