lördag 5 mars 2011

Exmaken fick livstid för mordet på Carla Saddo

Musa Kara

Musa Kara

Carla Saado

MORD PI har tidigare rapporterat om det brutala mordet på den unga invandrarkvinnan Carla Saado. Hennes exmake, Musa Kara har i polisförhör erkänt själva gärningen men bestrider mord. Nu har han dömts för dådet.

Bakgrund

Carla Saado och Musa Kara träffades 1996 och gifte sig senare samma år med varandra. De fick i äktenskapet två barn. För ungefär två år sedan separerade Carla Saado och Musa Kara, och på våren 2009 dömdes till äktenskaps-skillnad mellan dem. Carla Saado hade egen bostad i Huskvarna medan Musa Kara hade sin bostad i samma stad. Barnen bodde efter separationen växelvis hos föräldrarna med byte på söndagarna. Under äktenskapet och även efter separationen har förekommit kontroverser mellan Carla Saado och Musa Kara.

Åklagaren påstod

På kvällen den 28 november 2010 har Musa Kara av Carla Saado fått veta att hon hade träffat en annan man och att detta skulle komma att medföra en förändring av hans tillvaro på så sätt att han inte skulle komma att träffa sina barn i samma utsträckning som tidigare; enligt vad han själv gett uttryck för skulle barnen orättmätigt tas ifrån honom. Han har uppenbarligen blivit mycket upprörd över vad Carla Saado ställde honom inför. Detta har förstärkts av det förhållandet att den man som Carla Saado hade träffat hade en annan etnisk bakgrund än han och Carla Saado.

Fortsättningsvis under kvällen har han uppträtt aggressivt och vid flera tillfällen uttalat sig hotfullt mot bland annat Carla Saado både direkt till henne och genom dottern. Musa Kara har berättat att han varit i ett sådant tillstånd att han inte kunnat sova under natten. Denna uppgift stöds av vad dottern berättat i sitt förhör. Enligt vad hon sagt har hon knappast sovit något under natten och hört att TV:n varit på i lägenheten samt att Musa Kara gått upp flera gånger. Efter att dottern på morgonen gått till skolan och Musa Kara följt sonen till kyrkan har han besökt en butik i Huskvarna och inhandlat en kniv. Enligt företett kvitto ägde köpet rum kl 10.03 eller således kort efter det att butiken hade öppnat för dagen. Uppenbarligen har han därefter återvänt till sin bostad, eftersom både kvittot och del av förpackningen till kniven senare anträffats där.

Han har sedan i bil kört till bostadsområdet där Carla Saado bodde. Enligt vad han själv uppgett har han suttit kvar i bilen en stund innan han begav sig mot hennes lägenhet, där han enligt egen uppgift uppehöll sig ett antal minuter innan hon kom ner för trappan. Han har således både vid huset där hon bodde och dessförinnan i bilen haft tid att tänka över sin situation och besinna sig. Det ska också noteras att han, förutom den kniv som kom till användning, haft en mindre kniv med sig, enligt egen uppgift för den händelse han skulle bli övermannad och fråntagen den nyss inköpta kniven.

Efter att Carla Saado kommit inom synhåll i trappan har han begett sig fram till henne. Av vittnesmål framgår att han direkt utdelat ett knivhugg mot Carla Saado som träffat i magen samt att han därefter tagit tag i henne och börjat dra ner henne från trappan. Att han iakttagit att två andra personer funnits i hennes omedelbara närhet har inte avhållit honom från att gå till attack och använda kniven mot Carla Saado. Han har därefter tilldelat henne ett stort antal hugg/stick med kniven. Ett flertal av dessa har utdelats med förhållandevis stor kraft och varit riktade mot vitala delar av kroppen. Efter dådet har han omedelbart lämnat platsen utan att ta reda på hur tillståndet för Carla Saado var.

Genom det sätt på vilket Musa Kara agerat före händelsen och hur han utfört gärningen måste bedömningen bli att han haft en direkt avsikt att beröva Carla Saado livet. På grund härav och eftersom brottet inte är att anse som mindre grovt ska Musa Kara dömas för mord.

Skadorna

Av de 31 sårskador som tillfogats Carla Saado består en skada av att kniven gått in i högra lungan och vidare med en sårkanal in i hjärtat Det framgår att det varit skärande våld i hugget innebärande antingen att gärningsmannen framkallat rörelse i hugget eller att Carla Saado försökt att röra sig för att undgå att träffas av kniven. Dödsorsaken är troligen en skada som förlöper in i den vänstra lungan och som gått rakt in i hjärtat. Detta har gett upphov till en rejäl skada med följd att blod kommit ut. Skadan kan även ha orsakat att hjärtat blivit stört i sin rytm. Mängden blod som läckt ut, 1 liter mot normalt 1,5 liter, visar att det varit ett ganska snabbt förlopp och att döden inträtt på ett par minuter. Det går inte att säkert säga om ytterligare skador har tillfogats Carla Saado därefter. Möjligen har en skada genom bukväggen uppkommit senare.

Carla Saado har en skada i skalltaket Av mängden blod att döma har den skadan tillkommit i ett tidigt skede. Det har krävts kraft för att åstadkomma den skadan. Skadorna i bröstkorgen har kommit tätt. Några av skadorna går inte så djupt, vilket kan tyda på att Carla Saado försökt att värja sig. På höger hand syns avvärjningsskador tydande på att Carla Saado försökt att freda sig genom att gripa tag i kniven. Carla Saados förmåga har inte varit nedsatt utan hon har försvarat sig och kämpat emot för att därefter snabbt avlida av skadorna. Utöver skada nr 24 finns ytterligare skador i bålen som är djupa. Sålunda har ett av knivsticken kluvit – skurit av – revben nr 2 och ett annat stick har skurit av revben nr 5-7. För att ta sig igenom ett revben fordras avsevärd kraft. Också den sistnämnda skadan verkar innefatta både stickande och skärande våld. Merparten av våldet har tillfogats Carla Saado medan hon legat ner.

Musa Karas utsago

På eftermiddagen söndagen den 28 november ringde han till Carlas föräldrar för att meddela att han var hemma och att hon kunde komma med barnen. Hon kom till honom för att lämna barnen runt kl. 18.00. Hon brukade oftast inte följa med barnen upp till lägenheten men det gjorde hon denna dag. Carla frågade om barnbidraget och han bjöd in henne i lägenheten för att de skulle kunna prata lite om barnen.

Hon kom in och då berättade hon att hon hade träffat en annan man som var turk och bodde i Stockholm. Han uppfattade att mannen var muslim.

Carla berättade även för honom att hon och barnen hade bestämt att barnen skulle följa med henne till den nye mannen. Carla sa att barnen har rätt att välja själva och att det bara var för honom att finna sig i det. Han försökte diskutera med Carla men det gick inte. Han kände sig då i ett hjälplöst tillstånd och bad henne gå eftersom han inte mådde bra. – Under kvällen försökte han övertala sina barn att stanna hos honom men det verkade som om de redan hade bestämt sig. Han blevrädd för att förlora sina barn och hamnade i en livskris.

Det var kränkande för honom att Carla hade träffat en muslim men det var rädslan för att förlora barnen som gjorde att han tappade kontrollen.

Han kunde inte acceptera att barnen skulle följa med Carla till Stockholm. Därför ville han skrämma barnen och övertala dem att inte följa med sin mamma. Han slängde ur sig saker som man kanske inte ska säga till barn men det fanns ingen avsikt hos honom att skada eller döda någon. Det kom fram "grodor" ur hans mun. Under kvällen ringde han även till Carlas far eftersom han ville höra dennes åsikt. Han förklarade för denne att det är hans barn också och att Carla inte har rätt att ta dem ifrån honom. På natten kunde han inte sova, det var kaos och han befann sig i ett desperat läge.

På måndagen den 29 november följde han sin son till kyrkan. Därefter gick han och handlade kniven i en butik i Rosengallerian. Han ville hindra Carla från att ta barnen ifrån honom men han tänkte inte klart. Hans tanke var att åka upp och skrämma Carla, kanske skada henne i en arm eller axel så att hon skulle förstå att han menade allvar. Han hade ingen tanke på att döda Carla. Han tog bilen och körde till Carlas bostad på Öxnehaga. Han hade med sig två knivar för det fall Carla skulle ta den ena ifrån honom. Han satt i bilen på parkeringen utanför hennes hus.

Han tänkte åka därifrån eftersom det var en knäpp och dum idé. Tanken på barnen och att hon skulle ta dem ifrån honom gjorde att han stannade kvar. Efter ca 30 minuter gick han till trapphuset där han väntade i ca 8 minuter. Han höll kniven, den som han senare kastade ifrån sig då han greps, i handen innanför jackan. Då han precis var på väg att gå därifrån hörde han någon komma i trapporna. Han väntade för att se vem det var. Han såg att det var Carla som kom nerför trappan och att två personer gick bakom henne. Han gick mot Carla för att försöka skada henne i en axel eller en arm men han fick en black out och tappade kontrollen. Han minns att han gick emot henne och att hon försökte skydda sig med händerna. Därefter är hans minnen av händelsen suddiga. Han kommer ihåg att han efteråt träffade någon person som skottade snö och att han bad denne att ringa polisen. Han trodde att Carla levde och ville att någon skulle hjälpa henne. Han minns vidare att han sprang på Öxnehagaleden och att det kom en svart bil. Det var polisen som stoppade honom.

Tingsrättens bedömning

Skuldfrågan

Av Musa Karas egna uppgifter, den rättsmedicinska utredningen och vad som i övrigt har framkommit i målet är klarlagt att Musa Kara berövat Carla Saado livet vid det åtalade tillfället och på den angivna platsen genom att upprepade gånger hugga, stöta och skära henne med en kniv. Åklagaren har påstått att Musa Kara utfört gärningen uppsåtligen. Musa Kara har bestritt att så varit fallet.

Rätten har kommit fram till att Musa Kara haft ett direkt uppsåt att beröva Carla Saado livet. Under kvällen före mordet har han av henne fått veta att hon hade träffat en annan man och att detta skulle komma att medföra förändringar i hans tillvaro och möjligheter att träffa de gemensamma barnen. Musa Kara har blivit mycket uppbragt över beskedet från Carla Saado och har under flera timmar senare på kvällen uppträtt mycket aggressivt och hotfullt. Mot bakgrund av vad som sålunda hade förekommit mellan honom och Carla Saado framkommer ett tydligt motiv för honom att ta livet av henne.

Genom det sätt på vilket Musa Kara agerat före händelsen och hur han utfört gärningen måste bedömningen bli att han haft en direkt avsikt att beröva Carla Saado livet. På grund härav och eftersom brottet inte är att anse som mindre grovt ska Musa Kara dömas för mord.

Musa Kara förekommer inte med någon anteckning i belastningsregistret. Han lever under ordnade sociala förhållanden.

I målet har genomförts en rättspsykiatrisk undersökning av Musa Kara. I utlåtandet anges under rubriken rättspsykiatrisk bedömning att Musa Kara ej har begått den åtalade gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning, att han vid tiden för undersökningen ej lider av en allvarlig psykisk störning och att det ej finns medicinska förutsättningar att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård enligt 31 kap. 3 § brottsbalken. Av undersökningen framgår således att det inte finns skäl för särbehandling av Musa Kara i påföljdshänseende.Straffet för mord var tidigare fängelse i tio år eller på livstid. Bestämmelsen ändrades genom lagstiftning som trädde i kraft den 1 juli 2009 och straffet är numera fängelse lägst tio år och högst arton år eller på livstid

I det rättspsykiatriska utlåtandet har uttalats att det diagnostiskt föreligger en akut krisreaktion såväl vid tiden för det åtalade brottet som vid tiden för undersökningen samt att Musa Kara har uppvisat karaktäristiska symtom med överdeterminerade drag med sömnsvårigheter, somatiska upplevelser och brister i logiskt tänkande.

Påföljdsfrågan

Tingsrätten vill framhålla att Musa Kara dagen för brottet haft stunder då han rimligen haft tillfälle att överväga sin situation och besinna sig. Vad som sålunda eller i övrigt framkommit rörande hans psykiska tillstånd gör inte att det finns skäl att enligt 29 kap. 3 § brottsbalken se mildare på gärningen. På grund av det upptagna finner tingsrätten att brottet utgör ett så allvarligt fall att påföljden ska bestämmas till fängelse på livstid.

Jönköpings tingsrätt dömde

Musa Kara, född 1972-01-01, för mord till fängelse på livstid. Han ska utge skadedstånd med 355 000 kronor till kvinnans anhöriga.

Domstol

Jönköpings tingsrätt, mål nr B 4494-10

Tjänstefel

Det utreds också om myndigheterna har begått tjänstefel. Carla hade dagen före knivdådet anmält Musa Kara för hot, men han togs inte till förhör.



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt