tisdag 15 mars 2011

Simon Wiesenthalcentret i möte med Ilmar Reepalu

DET NYA JUDEHATET Efter att situationen för Malmös judar blivit så pass allvarlig att många fruktar för sina liv och flyr staden utfärdade Simon Wiesenthalcentret i december en varning för judar som tänkt resa till Sverige. Kommunalrådet Ilmar Reepalus uppseendeväckande uttalanden i januari 2010 hjälpte inte heller till att förbättra situationen. I fredags kom representanter från centret till Malmö för att på plats få en uppfattning om situationen och man hade bland annat ett möte med Reepalu.

"Ett väldigt bra möte", sa Ilmar Reepalu direkt efter träffen med Simon Wiesenthalcentret från Los Angeles.

Rabbin Abraham Cooper verkade dock inte dela Reepalus förtjusning.

– Det var ett mycket seriöst möte och nyckelfrågan var naturligtvis säkerheten för minoriteterna. Och vi har mycket arbete framför oss.

Cooper är en av de mest inflytelserika rabbinerna i USA och ligger bakom resevarningen för ett drygt år sedan. Efter mötet avslutades gick de tre representanterna för centret sammanbitna mot utgången. Reepalu lämnades sedan ensam kvar på den efterföljande presskonferensen. Enligt Reepalu skulle sällskapet vidare till ett möte med polismästare Ulf Sempert, som dock skulle ske först 2,5 timmar senare.

Enligt Reepalu präglades mötet av en god stämning.

– Den var väldigt bra, rak och öppen. Vi ville att de skulle berätta om sina erfarenheter av Malmö och höra deras förslag på lösningar. De har trots allt en bred internationell erfarenhet och vi vill ta vara på de bästa exemplen på hur vi kan stävja det hatbrott i Malmö.

På mötet beskrev Cooper med följe hur medlemmar i den judiska församlingen är rädda för att röra sig ute på Malmös gator med judiska symboler synliga. De ska även ha mött muslimer och zigenare och enligt Reepalu ska de ha blivit chockade över att samma rädslor fanns i dessa grupper.

Vidare säger Reepalu att Malmö har för avsikt att fortsätta arbetet med Dialogforumet men att den riktiga makten att förändra ligger hos polismyndigheten och justitieminister Beatrice Ask.

Hur han ser på resevarningen kommenterar han så här:

– Det ska inte jag recensera. Det är de själva som måste göra den bedömningen. Det diskuterades inte alls under mötet.

Mötet med polismästare Ulf Sempert ska också ha gått bra. Malmö är dock inte värre än någon annan stad, enligt Sempert.

– Generellt sätt är det inte värre i Malmö än någon annanstans. Hatbrott ska vi motverka på alla sätt och vis, och vi har största respekt för alla som utsätts, säger han.

SDS
SVT



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt