måndag 14 mars 2011

Tysk vrede över turkisk premiärministers uttalande

TYSKLAND Tyska politiker, redan splittrade över hur invandrare integreras bäst, kritiserade nyligen den turkiska premiärministern efter att han vid ett besök uppmanat landets stora turkiska befolkning att först och främst lära sina barn turkiska och tyska i andra hand.

Söndagen den 27 februari talade premiärminister Recep Tayyip Erdoğan inför 11 000 turkar i Düsseldorf och sa bland annat att de inte skulle glömma bort sin kultur.

- Ni borde definitivt integreras i det tyska samhället, men vi är emot assimilation, sa han till publiken som viftade med turkiska flaggor och applåderade Erdogan vars parti, moderata och islamiska Adalet ve Kalkınma Partisi (Rättvise- och utvecklingspartiet).

- Ingen borde kunna slita oss ifrån vår kultur och civilisation. Våra barn måste lära sig tyska, men i första hand måste de lära sig turkiska.

Erdogans uttalande rörde vid en öm punkt i Berlin, som till stora delar motsatt sig Turkiets ambitioner att gå med i EU.

Utrikesminister Guido Westerwelle sa på måndagen efter talet att det är viktigt att barn till invandrare i första hand lär sig tyska och kallade det ”nyckeln till integration”.

- Utan det tyska språket kommer de inte att fortsätta sin utbildning och kommer ha mycket sämre förutsättningar än andra.

Den tyska regeringen har försökt hitta vägar fär att integrera landets 7,5 miljoner människor med utländsk bakgrund, av vilken en tredjedel är turkar. Under 1960-talet kom turkarna som gästarbetare till dåvarande Västtyskland, då landet genomgick en ekonomisk boom under efterkrigstiden. Arbetare saknades men ingen vikt lades vid integrering.

Den 1 mars lanserade familjeministeriet ett program, till en kostnad av €400 miljoner, för att lära barn till invandrare på dagis tyska. Programmet riktar sig mot barn under 3 som talar lite eller ingen tyska och ska pågå till 2014.

Förutom kritik mot Erdogans uttalande om integration fördömde bland annat Volker Kauder, konservativ parlamentsledamot, Turkiets meritlista gällande religiös frihet. Kauder föreslog att Turkiets planer på anslutning till EU ska suspenderas till kristna tillåts att viga präster.

Johannes Singhammer, det konservativa blockets biträdande parlamentsledare, säger att alla medlemsförhandlingar borde suspenderas till en detaljerad undersökning om det görs framsteg för religionsfrihet i landet har genomförts.

- Ett land som har över en 2 000 år lång historia av kristen tradition håller på att förvandlas till en kristen-fri zon med staten som tittar på, säger Singhammer. Vi kan inte och kommer inte att acceptera den här utvecklingen.

Tyskland förbundskansler Angela Merkel, som i slutet av 2010 påbörjade något av en trend bland Europas ledare då hon dödförklarade mångkulturen, har sedan länge motsatt sig ett turkiskt medlemskap i EU. I stället har hon föreslagit ett ”privilegierat partnerskap” som skulle ge Turkiet betydande handel, ekonomisk och sociala band till Europa men utan rösträtt i EU:s institutioner.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy, som också motsatt sig såväl turkisk EU-medlemskap som mångkulturen, sa vid ett besök i Ankara den 25 februari att Turkiet inte borde gå med utan i stället erbjudas ett alternativt arrangemang.

New York Times



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt