onsdag 16 mars 2011

Falköpings Tidning reder ut begreppen

FALKÖPING Leif Claesson, nyhetschef på Falköpings Tidning, säger sig ha märkt hur debatten kring kommunens flyktingar och invandrare både ökat och hårdnat under det senaste året. De ”främlingsfientliga” insändarna i tidningen har också ökat och redaktionen har i bland till och med avstått ifrån att publicera vissa inlägg. Nu vill man reda ut begreppen en gång för alla då debatten sägs byggas på felaktiga fakta och redaktionen känt att den måste föras med korrekta fakta samt att de som omtalas också måste få komma till tals.

Under två veckor framåt kommer tidningen att dedikera minst två fullformatssidor till frågor om invandring och integration med artiklar och reportage.

– Idag kör vi en hårdare faktagrej där vi redogör för vad som händer när man kommer till Sverige, vilka bidrag man får och liknande. Vi har också ett mjukare reportage från en språklektion på SFI.

– I morgon berättar vi om varifrån de flesta flyktingar och invandrare i Falköping kommer ifrån och så har vi en grej om ett dagis med 17 olika nationaliteter, berättar Leif Claesson.

Man hoppas att de flyktingar och invandrare som annars har svårt att komma till tals ska lyftas fram och komma till tals. Dessutom ska ett antal myter slås hål på.

– Det finns så mycket rykten och felaktigheter. Som att alla som kommer hit får gratis körkort när det i själva verket handlar om ett fåtal som får ett bidrag för att kunna ta körkort. Vi vill försöka ge en rättvisande bild av situationen, säger Leif Claesson.

Reaktionerna sägs ha varit positiva, i alla fall inledningsvis.

– Nyss kom en läsare in med en blomsterkvast och många har gett positiva kommentarer på vår Facebook-sida. Men vi är medvetna om att serien säkert kommer att väcka många olika reaktioner.

MedievärldenUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt