tisdag 1 mars 2011

Sverige världsbäst på integration enligt studie

INTEGRATION Enligt en studie som undersöker integrationspolitiken i olika länder ligger Sverige i topp med 83 av 100 möjliga poäng. Sämst betyg får Lettland med 31 poäng.

I studien används 148 olika parametrar, bland annat invandrares möjligheter att snabbt bli medborgare, få rösträtt, delta i politiken och lagar mot diskriminering – områden där Sverige är bäst i klassen. Även arbetsmarknad, familjeåterförening och anti-diskriminering räknas som Sveriges starka sidor.

På andra plats kommer Portugal, trea blir Kanada som följs av Finland och Norge. I botten finns Cypern, Slovakien och Grekland.

- Det är klart att det är både positivt och glädjande att vi ligger i topp när det gäller att ge formella möjligheter till integration. Samtidig ska vi inte lura oss att tro att integrationen därmed är löst. Vi har fortfarande mycket stora utmaningar när det gäller arbetskraftsdeltagande och framför allt hur lång tid det tar att komma ut på arbetsmarknaden, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

Systemet, kallat Mipex (Migrant Integration Policy Index), har dock fått kritik för att vara alltför formellt och enbart jämföra de juridiska hindren för invandrarnas väg in i samhället. Något som sägs riskera att andra mer svårmätbara faktorer, som utanförskap och frustration över att inte få bli en del av samhället, missas.

R&D
SvD



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt