torsdag 10 mars 2011

Skäggförbud på UPS gav muslim 75 000 kronor

SKÄGGET I BREVLÅDAN Sveriges mest utskällda myndighet, DO, har ännu en gång visat vilken viktig instans den är i det svenska samhällslivet. Denna gång handlar det om världskända budföretaget UPS som PI skrivit om innan. En sunnimuslim vägrades anställning på grund av sitt skägg. Muslimen vägrade raka av sig skägget enligt hans bisarra tolkning av islam. UPS i sin tur har skäggförbud i samtliga länder där de verkar. Eftersom han inte fick anställningen sprang han till DO. Nu har man gjort upp med UPS eftersom DO anser det var religiös diskriminering.

Muslimen anställdes som chaufför på UPS via ett bemanningsföretag. Tanken var att han sedan skulle bli anställd direkt av UPS om allt funkade tillfredsställande. En veckas introduktionsutbildning och sedan var det dags. Direkt på morgonen fick han en tillsägelse om att raka av sig skägget till nästa dag, med hänvisning till företagets uniformspolicy som klart och tydligt säger att chaufförer inte får ha skägg. Men det ville inte mannen göra, av religiösa skäl, varpå hans uppdrag hos UPS avslutades tvärt.

DO stämde UPS i Arbetsdomstolen för ”indirekt diskriminering som har samband med religion” och krävde 150 000 kronor i ”diskrimineringsersättning” av företaget.

– UPS skäggförbud är en skenbart neutral regel som gäller lika för alla. Men den slår hårdare mot personer som av religiösa skäl inte kan välja att raka sig. Det är inte acceptabelt i ett demokratiskt samhälle, sa t.f. diskrimineringsombudsman Håkan Sandesjö.

Nu har DO gjort upp med UPS och det ger muslimen 75 000 kronor. Genom förlikningen är tvisten löst. UPS har också sagt att de ska se över sin uniformspolicy. T.f. diskrimineringsombudsman Håkan Sandejsö välkomnar beskedet.

– Människor ska inte ha sämre möjligheter att få jobb på grund av sin religiösa övertygelse. Det är inte acceptabelt i ett demokratiskt samhälle.

Ärendenummer: ANM 2010/1600

DO
DO

Enligt lagstiftningen är det förbjudet för en arbetsgivare att behandla en arbetstagare eller en arbetssökande sämre av skäl som har att göra med personens religion eller trosuppfattning. Arbetsgivaren ska i stället se till att arbetsförhållandena passar alla anställda, oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning. Det gäller t.ex. fördelning av arbetet, kompetensutveckling, ledighet, pauser, arbetsklädsel och mat på arbetet.

Arbetsgivaren ska undanröja förhållanden som direkt motverkar lika rättigheter och möjligheter för de anställda. Det gäller både psykiska och fysiska arbetsförhållanden. Det kan till exempel handla om diskriminerande regler om klädsel, språkbruk eller kroppslängd, rasistisk och sexistisk jargong eller klotter.

Muslim med skägg på McDonalds

Sunnimuslimen Bekim Sinani fick jobb 2009 på McDonalds i Malmö. Men han hade ett stort skägg, och som ni vet ställer livsmedelshanteringen stora krav på hygienen och kläder som täcker exempelvis håret.

Han påstod till media om det kunde bli problem med skägget i köket. Nej hade då chafen svarat, enligt Sinani. Men chefen gav en annan bild där Sinani fick klart för sig att man har kort välvårdat skägg i köket. Men han tackade nej. Något senare avslutades hans anställning eftersom chefen inte var nöjd med hans arbetsinsats. Men Sinani hävdade att det berodde på hans vägran om skägget. Så han stämde McD genom DO.

Utfallet vet vi faktiskt inte.



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt