måndag 21 mars 2011

PI i djup sorg drabbad av svår förlust

DJUP SORG PI har drabbats av en oerhört stor och ofattbar tragedi. I veckan som gick avled vår chefredaktör Gustaf Janson helt oväntat efter en kort tids sjukdom. Alla inblandade på PI är djupt förtvivlade och i fullständig chock. Smärtan över att ha förlorat vår lojale vän och kollega är närmast obeskrivlig.

Innan vi går vidare i denna hyllningspost vill vi först rikta oss till alla er som kommenterar på andra bloggar och forum där ni kallat Gustaf för fejk, pseudonym för någon annan, med mera. Till er vill vi säga: Skäms på er!

Gustaf var i allra högsta grad en verklig person, och hans nu förtvivlade anhöriga som både läser PI och annat på nätet ska inte behöva se era förolämpande kommentarer och spekulationer om fiktiv person. Visa tillbörlig respekt!

Det var Gustafs idé…

Antalet aktiva skribenter på PI har varierat genom åren. Ett tiotal har det nog varit som mest där samtliga delat frustrationen över dagens Sverige. En del har skrivit mer än andra, av förståeliga skäl så som jobb, familjer och dylikt. En del har lämnat, andra har tillkommit. Men de som har hållit ihop allting är den så kallade inre kärnan och ledningsgruppen, en handfull admins däribland Gustaf som chefredaktör.

Parentes: PI har alltid ställt sig oberoende till andra inkluderat Sverigedemokraterna. Men det sagt vill vi i detta sammanhang passa på och slå hål på den felaktiga uppgiften om den lokale SD-politikern Chang Frick som ‘drivande och ansvarig för PI’. Frick blev som privatperson tillfrågad före valet att bli medarbetare men då med lägsta möjliga skribentstatus. Han tackade ja och skrev ca 40 poster. Den enda möjligheten för honom att få dessa publicerade var om admins förhandsgranskade texten och släppte fram dem. Gustaf var dock inte nöjd med hans insats då en del texter berörde kärnkraft och miljöaspekter. Det föll utanför PI:s nisch. Fricks konto raderades sent omsider under hösten.

Gustaf var inte med från allra första start utan det tog ett tag innan han anslöt sig på heltid till PI. Men det var faktiskt Gustafs idé att få igång en ny sajt som skulle skilja sig markant från traditionell media. Redan 2007 diskuterade några detta aktivt. Men ingen visste riktigt hur upplägget skulle se ut. Delar av ursprunget kom från dåvarande bloggen Falkblick, som var mycket uppskattad. Gustaf var inte med i det utan drev på den tiden bloggen Fenrisulv vilket även var hans nickname, vida känt på forumet Flashback där han också var moderator en längre tid.

Samtidigt som lösa diskussioner pågick om den nya sajtens upplägg startade Gustaf sitt eget forum: Exilen. Den lever än idag men står nu utan sin aktiva grundare. (De tre övriga moderatorerna fick beskedet om Gustafs bortgång av oss.)

Vidare: En eller flera hade troligen snappat upp sajtplanernas utformning och drog igång sin egen wordpressblogg i mars 2008, nämligen Fria Nyheter. Gustaf var inte imponerad utan kallade den för ”skitbloggen”. Samtidigt hade Gustaf emigrerat med sin familj från Stockholm till ett land i Asien.

Gustaf en drivande kraft

Månaderna gick och andra som varit med i sajtdiskussionen startade en blygsam efterföljare eller konkurrent till Fria Nyheter i september 2008. Namnet kom också från Gustaf. Det var Politiskt Inkorrekt, som blev aktiv i oktober. Gustaf fanns redan då med i bakgrunden som ‘rådgivare från Exilen’ och han tyckte även PI till en början var sämre än sämst. Det hade han nog helt rätt i. Styltigt språk, subjektiva poster och för mycket kopierande från andra bloggar. Dåvarande admins hade inte riktigt koll helt enkelt.

Gustaf, sprungen från IT-världen, och en annan teknikkunnig admin anslöt sig så småningom till PI och blev drivande i att utveckla och utforma PI med policys, riktlinjer för skribenterna, fördela ansvaret, tekniskt underhåll med mera men framförallt skulle det vara ett journalistiskt upplägg. 2009 kom genombrottet. Den första posten om hallicken/direktören från Vejbystrand och de fyra-fem gängsexköparna som våldtog flickor slog igenom stort. Folk började upptäcka PI och resten är historia. PI är idag ett fenomen med drygt ca 55 miljoner sidvisningar bara det senaste året, där etablissemanget hatar oss men läser oss gärna varje dag. Det är ett gott betyg.

Dessa framgångar kan vi till stor del tacka Gustaf för. För han var en arbetsmyra som försakade sin familj många gånger och istället satt framför skärmen i timmar, allt för PI:s bästa. Hans vassa krönikor och många poster bidrog stort. Inte nog med det, och här börjar vårt andra dilemma, han stod även som ägare till servern samt var den som tillhandahöll våra donationskonton. (Där har ni också skälet till att vi tagit bort donationsmöjligheten.) Således betalnings- och ekonomiansvarig, där han rapporterade kontinuerligt hur vi låg till. Gustaf skötte också alla kontakter med annonsörerna. Kort sagt, hans roll var vital för PI och förlusten är därför enorm. Mer än ni kan ana.

Som person var han mycket generös, kompetent debattör och skribent, bestämd och envis, noggrann, lojal, snabb i tanken och tillförde oss andra många skratt med sin sjuka humor. Helt enkelt en mycket respekterad och uppskattad kollega.

Problemen börjar – Gustaf insjuknar

Allt eftersom PI växte och trafiken ökade markant gick vi över till egen server januari 2010. Sedan dess har vi hunnit med flera serverbyten och uppgraderingar. Vår teknikansvarige lämnade PI under hösten 2010. Något senare uppgraderades en av våra skickliga skribenter till adminstatus men hade inget tekniskt kunnande. Gustaf tog då över den delen.

För några månader sedan gick servern ner allt mer. Ständigt svår att nå. Gustaf svor och höll långa konferenser med webhotellets tekniska support. Det blev inte bättre. Tvärtom. De brydde sig inte till slut. Gustaf slet sitt hår och jobbade oförtrutet med att ordna alla bekymmer. Till slut blev lösningen i stället ny engagerad leverantör. Trodde vi. Nya problem uppstod, till Gustafs, till vår och inte minst till er läsares frustration.

Gustaf hade nu börjat tröttna på allvar och ville hoppa av helt. Samtidigt hade han under vintern dragit på sig en förkylning som sedan blev lunginflammation. Han var ständigt trött och hängig men satt ändå framför skärmen i timmar eftersom PI inte fungerade felfritt. För fyra veckor sedan meddelade han att en paus var nödvändig och att han behövde vila sig även om tekniken inte hade löst sig. Gustafs hälsa gick dock före. Sedan hörde vi inte av honom förrän både vi och moderatorerna på Exilen fick besked att han var intagen på sjukhus. Sedan blev det tyst igen. Nytt besked förra veckan. Då var han utskriven men fick bara kontaktas vid yttersta nödfall. Vi klarar oss, menade kärnan och han behöver sin återhämtning. När Gustaf återkommer så blir det nya friska ingrepp i tekniken och alla blir nöjda. Så blev det inte.

Chocken

I veckan noterade en admin att någon hade skrivit en kommentar som fastnat i spamfiltret: ”Gustaf är död”. Admin raderade med hänvisning till de smaklösa och infantila opponenter som ofta skriver nonsens i ett försök att misskreditera PI. I fredags fick vi ett första vagt besked om hans bortgång – direkt från hans anhöriga – när ingen av oss egentligen hade tid att lyssna eller ens förstå vad man menade. Sedan insåg vi att den raderade kommentaren var skriven av en anhörig. Kärnan blev helt förlamade vid insikten och under helgen fick vi det bekräftat av hans närmsta över telefon. Dödsorsaken är ännu okänd men ”blockerade artärer” nämndes.

På söndagen hölls en begravningsakt kl 12 svensk tid för Gustaf i det asiatiska landet.

Våra tankar går just nu till hans förtvivlade anhöriga och PI deltar i deras svåra stund och sorg. PI har även kommit överens med Exilen att skicka en sista hälsning med tillhörande blomsterkrans till vår vän och kollega Gustaf Janson. För närvarande vet vi heller inte om han ska begravas i Sverige.

Närmsta framtiden

Hans anhöriga har framhållit att Gustaf var väldigt stolt över vad PI åstadkommit och att det även utan hans medverkan skulle fortsätta i sin vanliga takt. Han hade inte velat ha det på annat sätt.

Men som ni förstår har Gustafs plötsliga bortgång tagit PI:s redaktion mycket hårt och för tillfälligt orkar ingen av oss bidra på samma aktiva nivå som ni är vana vid. Vi är helt enkelt dränerade på energi. En del av oss behöver en mental paus och andas en tid. Någon har redan meddelat sitt avhopp då detta blev för mycket. Om det blir fler avhopp vet vi inte i dagsläget.

Till Gustaf

Tack för din vänskap och din fantastiska insats hos PI. Vi kommer aldrig att glömma dig och lovar att på ett eller annat sätt försöka upprätthålla PI i din anda.

Vila i frid…

För Politiskt Inkorrekt (PI)

Andreas, tf chefredaktör
Övriga admins och skribenter
Stockholm 20 mars

OBS! Kommentarerna måste släppas fram manuellt och finns ingen moderator tillgänglig just när du skriver kan det ta en stund innan den dyker upp. Detta gäller i synnerhet under natten. De kommer dock fram, även om det tar flera timmar.Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt